Flere opgaver flyttes ud til praktiserende læger: Urealistisk mener lægeforening

Regionen lider af lægemangel, og derfor er det urealistisk at flytte flere opgaver ud til de praktiserende læger, mener lægeforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag præsenterede politikerne i Region Sjælland en ny budgetaftale, som skal komme regionens økonomiske problemer til livs.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance, mens Enhedslisten står uden for aftalen.

Region Sjælland har et underskud på 150 millioner kroner i år, og i 2019 skal der findes besparelser på op til 184 millioner kroner.

quote De praktiserende læger arbejder på fuld drøn

Ulrik Hesislev, der er Formand for Privatpraktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland.

Det nære sundhedsvæsen

For at komme det økonomiske underskud til livs vil Region Sjælland satse på ’det nære sundhedsvæsen’.

Her er målsætningen, at flere patienter behandles tættere på deres hjem. Det betyder blandt andet, at patienter med kroniske sygdomme i højere grad skal modtage behandling lokalt. 

heinioknudsen.jpg
Læs også
Trods millionbesparelser i Region Sjælland: - Vi lader lægen komme til borgerne
heinioknudsen.jpg
Læs også
Trods millionbesparelser i Region Sjælland: - Vi lader lægen komme til borgerne

- Grundlæggende ligger der et stort fokus på at løse langt flere sundhedsopgaver tættere på vores borgere for fremtiden. Det betyder, at der er en lang række opgaver, der kan løses lokalt. Det kunne eksempelvis være behandling af kronikere hos den praktiserende læge, siger Heino Knudsen (S), som er regionsrådsformand i Region Sjælland.

Lægemangel i forvejen

Et af de punkter, som politikerne i Region Sjælland lægger op til i den nye aftale, er, at flere sundhedsopgaver skal flyttes fra de hårdt pressede sygehuse. Denne udfordring skal blandt andet løses ved at lægge flere opgaver over på kommunerne og de privatpraktiserende læger. 

Men den plan er urealistisk, mener Ulrik Hesislev, der er Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland.

Budgetaftalens prioriterede indsatser

  • Psykiatrien
  • Det medicinske område
  • Det nære sundhedsvæsen
  • Sundhedsplatformen
  • Nedbringelse af ventelister til høreapparater samt operation af grå stær
  • Forebyggelse
  • Læger på skadestuerne i Næstved og Roskilde
  • Bedre rammer for patienter med særlige behov 

- De praktiserende læger er i den situation, at de har mere end rigeligt at lave med det, de skal passe på nuværende tidspunkt. Det er umiddelbart vanskeligt at se, hvordan vi skal kunne overtage nye opgaver, siger han til TV ØST.

Ulrik Hesislev peger på den store lægemangel i regionen som en stor udfordring. Han fortæller, at der siden 2006 har været en markant ændring i, hvor mange patienter lægerne har kapacitet til.

- Hvis man eksempelvis kigger på andelen af praktiserende læger, der har lukket for tilgang, så er det i vores område op mod 80 procent af lægerne, der ikke tager imod nye patienter. Det kan man tydeligt tage som et udtryk for en ændring i forhold til tidligere, hvor det var lige modsat, hvor op mod 80 procent var åbne over for nye patienter, siger Ulrik Hesislev.

- Det er på en kort årrække, at den her ændring er sket, så man kan godt tage det som indtægt for, at de praktiserende læger arbejder på fuldt drøn, og at der er lægemangel i vores område, siger Ulrik Hesislev.

Fyringer i vente

I aftalen lægger besparelserne også op til, at der skal spares på personale-området.

quote Det er umiddelbart vanskeligt at se, hvordan vi skal kunne overtage nye opgaver

Ulrik Hesislev, der er Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Sjælland

- Vi må se i øjnene, at der vil ske afskedigelser. Vi har med budgetaftalen sat nogle nødvendige initiativer i værk, som ikke kunne udsættes. Vi har haft fokus på at holde udgifterne så meget i ro som overhovedet muligt, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

Regionsrådsformanden håber dog at kunne omplacere flest muligt, så der i sidste ende ikke vil ske ret mange afskedigelser. Samtidig ønskes det trecifrede millionbeløb, der bruges på vikarer, reduceret. 


Nyhedsoverblik