Flere kommuner har problemer med tomme bygninger

Industribygningen i Slagelse er ikke den eneste bygning i regionen, der står tom. Flere kommuner har store problemer med forfaldne ejendomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både politikere og borgere har fået nok af en forfalden fabriksbygning i Slagelse. Men bygningen er ikke et enestående tilfælde i regionen.

TV ØST har talt med flere borgmestre i regionen, som hver især fortæller om kommunernes problemer med tomme ejendomme.

- Vi har en hel del, der står tomme. Vi vil gerne have revet så meget ned som muligt, fortæller borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

Udover lollikkerne har TV ØST også talt med borgmestrene i Stevns - og Odsherred Kommune, som også har mange tomme bygninger. I Stevns Kommune har man blandt andet en meget aktuel sag, fortæller borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V).

- Vi har netop erhvervet et gammelt garveri, som vi har planer om at rive ned. Det ligger på vej ud til klinten, hvor mange turister kommer forbi, siger han.

quote De tomme bygninger giver et signal om, at området er afmattet, og det er trist

Mogens Haugaard Nielsen, borgmester i Stevns

Kan ikke gøre noget ved det

Det største problem i forhold til at udrydde de tomme bygninger er, at bygningerne er privatejede. Så hvis ikke ejerne selv har et ønske om enten at få revet bygningen ned eller få den renoveret, så kan kommunen ikke gøre noget ved det. 

- Vi kan ikke rive dem ned, hvis ikke ejeren er med på ideen, siger borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S).

Det er kun såfremt bygningen er til fare for andre, at kommunen kan give ejeren et påbud om at sørge for, at sikkerheden er i orden.

Pengene der bruges

Holger Schou Ramussen fra Lolland Kommune mener derudover, at ejendommene får lov til at stå og forfalde, fordi der heller ikke er penge nok til at rive dem ned, når muligheden er der.

- Vi har ikke råd til at rive dem ned, så vi må lade dem stå. Staten havde en nedrivningspulje på 200 millioner. Den er nu på 55 millioner, siger han.

Ifølge borgmestrene har man på Lolland fået 3,3 millioner til nedrivning, mens man i Stevns Kommune og Odsherred Kommune har godt to millioner at rive ned for.

Tomme boliger skræmmer folk væk

Skal borgmester Holger Schou Rasmussen gætte på, hvorfor boligerne overhovedet ender med at stå tomme, så peger han på yderområdernes affolkning som årsag. Og det bliver en ond cirkel, mener Mogens Haugaard Nielsen.

- Det gør det endnu sværere at trække mennesker til. Det giver et signal om, at området er afmattet, og det er trist. Derfor er det vigtigt, bygningerne kommer væk, siger Stevns borgmester.

Thomas Adelskov fra Odsherred Kommune mener også, at de tomme bygninger kan give det lokale samfund et negativt rygte og udtryk.


Nyhedsoverblik