Flere flytter i storfamilie og bor med svigerforældrene på Sjælland

At bo under samme tag som svigermor og svigerfar vinder især frem i Region Sjælland. Og det kan skyldes økonomiske fordele.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Børn, forældre og bedsteforældre.

I dag vælger flere familier at rykke under samme tag og lade svigerforældrene flytte ind.

Antallet af familier, som bor sammen med svigerforældrene, er nemlig steget 27 procent fra 2007 frem til i dag, hvor 10.259 familier bor sammen med svigerfar og svigermor.

Det viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings analyse- og makroenhed, som er udgivet i foreningens nyhedsbrev, Momentum.

Økonomiske fordele, hjælp til børnepasning og tryghed er nogle af de fordele, som gør, at familierne rykker under samme tag, skriver Momentum.

Efterspørgslen på boliger til store familie stiger

Og efterspørgslen på boliger, der kan rumme den store familie, er stigende, siger Anders Hyldborg, der er administrerende direktør ved boligportal.dk.

- Ligesom vi ser i verden generelt, er vores boligsøgende også blevet mere fokuserede på boligøkonomi. De søger bolig sammen som familie for at dele den økonomiske byrde, siger han til Momentum.

Travlhed i børnefamilier og ensomme ældre får flere til at overveje andre måder at bo sammen på, lyder det fra Kristine Virén, der er formidlingschef i Bolius, til Momentum.

- Flere begynder at tænke i nye baner og bryde mønstre for, hvordan familier bor. Det har en afsmittende effekt på familiekonstellationer, som vi måske kun ser begyndelsen af i øjeblikket, siger hun.

Særligt i Region Sjælland flytter familierne sammen

Særligt i Region Hovedstaden og Region Sjælland flytter familierne sammen, mens andelen er lavere i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

At flere familier inviterer svigerfamilien indenfor på Sjælland og i hovedstaden kan skyldes, at der er færre boliger, og at huslejen er højere, siger Anders Hyldborg til Momentum.

- Markedet er brandvarmt i hovedstadsområdet og lidt mindre på Sjælland, mens det er lunkent i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark.

- Det gør, at det er lettere for familier at betale husleje i sidstnævnte områder, uden at de behøver at forholde sig til at skulle bo flere sammen, siger han til Momentum.

Gribskov, Ishøj og Halsnæs tager føringen med flest familier, der bor sammen med svigerfamilien. Mens kommunerne Lemvig, Morsø og Skive har færrest storfamilier. 

Gimlinge
Læs også
Landsbyer vil ikke dø: Nu går de sammen
Gimlinge
Læs også
Landsbyer vil ikke dø: Nu går de sammen

Nyhedsoverblik