Flere bliver snydt, når de handler på nettet - politiet kan ikke følge med

Sager med folk, der bliver snydt, når de handler på nettet, eksploderer i øjeblikket. Der er så mange sager, at politiet ikke har tid nok til alle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sager om borgere, der bliver snydt, når de handler på nettet, hober sig op på politiets skrivebord.

Faktisk er der så mange sager, at politiet ikke har tid nok til at kigge på dem alle sammen.

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har de i øjeblikket 1200-1400 sager, der handler om internetbedrageri, og som endnu ikke er afsluttet. Derudover er der de mørketal med folk, der bliver snydt, men som undlader at anmelde det.

quote Vi kan i den grad nikke genkende til, at det er et stigende problem

Carsten Høj Hansen, afdelingsleder for økonomisk kriminalitet, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi kan i den grad nikke genkendende til, at det er et stigende problem, siger Carsten Høj Hansen, der er afdelingsleder for økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Han fortæller, at det ofte er de samme varer, der bliver snydt med, som populære koncertbilletter, festivalbilletter og PlayStations og iPhones.

Politi: Vi er udfordret af antallet af sager

En undersøgelse foretaget hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi viser, at sagsindtaget i efteråret 2018 ligger 40-80 procent højere per måned, end det gjorde i 2016. Ifølge Carsten Høj Hansen har politiet i øjeblikket svært ved at følge med, og derfor går der også længere tid, inden sagerne bliver opklaret.

quote Vi er udfordret af antallet af sager, og dermed er sagsbehandlingstiderne på nogle af de her sager meget lange

Carsten Høj Hansen, afdelingsleder for økonomisk kriminalitet, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi er udfordret af antallet af sager, og dermed er sagsbehandlingstiderne på nogle af de her sager meget lange. Det er ikke, fordi sagerne er svære at efterspore, for der er som regel kontooplysninger, man kan følge. Det kan man også se på de henvendelser, vi får fra borgerne. Det er ikke, fordi det er svært at opklare - det er mængden af sager, der gør det svært, siger Carsten Høj Hansen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Gode råd:

 

  • Vær på vagt over for det særlige gode tilbud.
    Bedragerne vil altid give det særlige gode tilbud. Under normale forhold er sælger sjældent villig til at gå under markedsprisen for sit produkt.
     
  • Prøv at få nogle oplysninger på personen, du handler med.
    Har man mulighed for at handle varen fysisk rent geografisk, er det en god idé, for så får man varen overdraget personligt.
     
  • Vær opmærksom på at bedragere prøver at undgå betalingstjenester.
    Der er forskellige tjenester, som fx Den Blå Avis, der tilbyder, at man kan handle med hinanden, hvor pengene er garanteret. En bedrager vil altid prøve at undgå de her tjenester og have forklaringer på, hvorfor man ikke skal bruge PayPal eller andre betalingstjenester. På den måde er der en del ting, man selv kan gøre. Politiet opfodrer til er, at man bruger betalingstjenster, som CoolRunner og PayPal. Der er mange forskellige måder at betale på, hvor man kan sikre sine penge.
     

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, afdelingen for økonomisk kriminalitet

Der er dog ikke nogen grænse for, hvor stort - eller småt - et beløb, der skal være svindlet for, før politiet tager sagen op.

- Der er ikke en bagatelgrænse på den måde. Et snydt beløb er et snydt beløb. Men det kan selvfølgelig være svært at vise folks fortsæt til berigelse – det kan være nemmere med 5000 kroner end 150 kroner, siger Carsten Høj Hansen fra afdelingen for økonomisk kriminalitet.

computer_arkiv.jpg
Læs også
Politiet advarer:
Flere bliver udsat for bedrageri, når de investerer på internettet
computer_arkiv.jpg
Læs også
Politiet advarer:
Flere bliver udsat for bedrageri, når de investerer på internettet

Han indrømmer, der godt kan være forskel på, hvilke sager der ligger øverst i bunken.

- Der kan være en prioritering i, at en sag til 50 kroner ikke er den, der kommer til at ligge øverst i bunken. Hvis det omhandler 50 kroner, kan sagen godt komme til at ligge længe. Men er det en genganger, vil det blive prioriteret for at få stoppet den, der snyder, siger Carsten Høj Hansen.

TV ØST har forsøgt at få tal fra Midt- og Vestsjællands Politi, men det har endnu ikke været muligt.


Nyhedsoverblik