Flere bliver indlagt: For meget postevand kan være dødeligt

Holbæk Sygehus har i øjeblikket flere patienter på intensiv afdelingen, der er blevet syge, fordi de har drukket for meget postevand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste kender det gode gamle råd om at huske at drikke rigeligt, når det er varmt.

Men når det er så varmt så længe, som det er tilfældet denne sommer, handler det også om at drikke det rigtige. Ellers kan det gå grueligt galt. Det skriver Nordvestnyt.

- Vi har helt usædvanlig mange indlagt på Holbæk Sygehus med et lavt saltindhold, siger ledende overlæge på medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, Henrik Ancher Sørensen til TV ØST.

Sveder salt ud 

Det lave saltindhold kommer, når vi sveder og drikker vand. Vel at mærke vand uden nogen form for saltindhold i.

quote Vi har helt usædvanlig mange indlagt på Holbæk Sygehus med et lavt saltindhold

Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Holbæk Sygehus

- Vi siger altid til folk, at de skal huske og drikke nok. Men vi er desværre nok ikke præcise nok til at fortælle, hvad det er, de skal drikke. Når man har det varmt og sveder i sommervarmen, så taber vi både vand og salt, siger han og fortsætter:

- Vi kender det godt, hvis man har en dråbe sved i ansigtet, der rammer læberne, så smager det jo salt. Og når man så kun får det erstattet med vand, så får man fortyndet sig selv, så saltindholdet i blodet kan falde til et kritisk, livstruende niveau, forklarer Henrik Ancher Sørensen.

Det er mest ældre, der er ramt af lavt saltindhold. Men er er også yngre patienter indlagt. I løbet af en sommer ser Holbæk Sygehus normalt et til to tilfælde. Men i år er det tal højere.

- Foreløbig har vi haft en 15-20 stykker, hvor et par stykker ligger på vores intensiv afdeling, fortæller den ledende overlæge.

Genoprette ganske langsomt

Det er alvorligt, når det først er gået galt. Det tager tid at få genoprettet saltbalancen. Nogle patienter har været indlagt i næsten to uger.

quote Foreløbig har vi haft en 15-20 stykker, hvor et par stykker ligger på vores intensiv afdeling

Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge på medicinsk afdeling, Holbæk Sygehus

- Vi giver væske ind i en blodåre med en speciel saltopløsning, og så skal man have blodets indhold af salt til at stige ganske langsomt for at genoprette balancen. Den saltmangel, der kommer i blodet, påvirker også saltbalancen i hjernen, i muskler og i nervevæv, så det gælder om at skrue på knapperne ganske langsomt for at få kroppen til at fungere normalt igen, forklarer Henrik Ancher Sørensen.

Drik juice i stedet for

Overlægen har et par gode råd til, hvordan vi undgår at komme i saltmangel.

- Man skal helst drikke noget med mineraler i såsom juice, saftevand eller mineralvand. Man skal have noget med salt i. Og så må man gerne helt undtagelsesvis være lidt flink med saltbøssen til æggemaden. Vi plejer jo at advare mod for meget salt. Men når vi taber så meget, som vi gør i øjeblikket, gør det ikke noget, vi får lidt ekstra salt, siger Henrik Ancher Sørensen.

Henrik Ancher Sørensen har haft kontakt til andre medicinske afdelinger i landet. Her er der også flere tilfælde end normalt af folk´, der bliver indlagt med saltmangel.


Nyhedsoverblik