Fjerkræejer? Sådan skal du reagere på fugleinfluenzaen

Fugleinfluenzaen er formentlig spredt til det meste af landet, så derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man lukker sine høns ind.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er konstateret i en gruppe døde troldænder fundet på Møn og en enkelt fundet på Christiania i København.

Derfor er det nu forbudt at gennemføre fugleudstillinger eller andre former for arrangementer med fugle og fjerkræ, og Fødevarestyrelsen anbefaler også, at man som fjerkræejer tager sine forholdsregler, så smitten ikke spreder sig til tamfugle. Gør den det, kan det være noget rigtig skidt, for sygdommen er meget smitsom og kan betyde helt op mod 90 procent dødelighed blandt fjerkræet.

- Vi anbefaler meget stærkt, at man lukker sit fjerkræ ind. Sygdommen er sandsynligvis kun i vildfugle og er spredt til det meste af landet. Så luk fjerkræet ind, siger Stig Mellergard, souschef i Fødevarestyrelsens afdeling for dyresundhed.

- Kan man ikke det, så saml fuglene på så lille et område som muligt og sørg for, at der ikke kommer kontakt til vildfugle. Det kan man blandt andet gøre ved at følge de regler, vi allerede har, om at man skal fodre og vande fuglene under tag. Vildfugle bryder sig ikke om tage.

Indfører ikke stærke restriktioner

Da der første gang blev konstateret fugleinfluenza i Danmark for ti år siden, blev der indført nogle restriktioner for, hvordan man kunne transportere fjerkræ rundt i landet. Men den tilgang vil Fødevarestyrelsen ikke gentage denne gang.

- Det gør vi ikke belært af erfaring. Da fugleinfluenzaen kom til Europa for første gang, brugte vi så stærke restriktioner som muligt. Men erfaringerne har vist, at det ikke er nødvendigt i første omgang, fortæller Stig Mellergaard.

Han understreger endnu engang, at der intet er i vejen for at spise and Mortens Aften eller kylling i weekenden, blandt andet fordi sygdommen normalt ikke smitter mennesker.

- Og så undersøger vi alle fugle, der kommer på slagteri for sygdomme. Så fugle med fugleinfluenza vil aldrig nø køledisken i supermarkedet.


Nyhedsoverblik