Fiskeriformand: Massivt slamudslip har udslettet op mod 15.000 fisk i Tuse Å

Udslippet af 100 ton slam i et vandløb ved Tuse Å får konsekvenser for dyrelivet, der rækker mange år ud i fremtiden. Det siger lystfiskerformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste uges slamudslip i et vandløb ved Torbenfeldt Gods ved Mørkøv har haft enorme konsekvenser for dyrelivet i Tuse Å.

Det fortæller Rune Hylby, der er formand for fiskerifællesskabet Tuse Å’s Ørredsammenslutning.

- Det er en kæmpe, kæmpe katastrofe. I al den tid jeg har beskæftiget mig med miljø og fiskeri, kan jeg ikke mindes, at der har været en lignende ødelæggelse. Det er hele hovedløbet af Tuse Å, som er blevet udslettet, siger han til TV ØST.

- Der er tusindvis af fisk, som er døde som følge af denne her forurening. 

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Johnny D. Pedersen / skadestedsfotograf.dk
Slamudslippet den 6. september betød, at op mod 100 ton slam flød ud i vandløbet ved Torbenfeldt Gods.
Slamudslippet den 6. september betød, at op mod 100 ton slam flød ud i vandløbet ved Torbenfeldt Gods. Foto: Johnny D. Pedersen / skadestedsfotograf.dk

Gydende ørreder er døde

Det var en gylleledning, der sprang torsdag i sidste uge. Som resultat løb omkring 100 ton slam ud i vandløbet, og det løb videre ud i Tuse Å.

Rune Hylby vurderer, at slamudslippet vil koste mellem 10 og 15.000 fisk livet. Her er der tale om både ørreder, ål, aborrer og gedder. Men særligt slemt er det, at mellem 600 og 1.000 havørreder, der var klar til at gyde, er døde.

quote I al den tid jeg har beskæftiget mig med miljø og fiskeri, kan jeg ikke mindes, at der har været en lignende ødelæggelse

Rune Hylby, formand, Tuse Å's Ørredsammenslutning

- Bestanden af havørreder i åen er lige nu nærmest udslettet, og på længere sigt kommer der sandsynligvis ikke nogen fisk ud af gydningen. Så kommer der til at mangle en hel årgang i åen, og det er mange tusinde fisk, siger Rune Hylby.

Og det vil også have betydning for bestanden af havørreder i Isefjorden, fortæller fiskeriformanden.

- Tuse Å er en af de helt store leverandører af havørreder til rekreativt fiskeri i Isefjorden. Det er tusindvis af lystfiskere, der har glæde af fiskeri hvert år, som vil opleve en nedgang i fiskeriet, siger han. 

Søndag samlede frivillige en lang række døde fisk op i Tuse Å.
Søndag samlede frivillige en lang række døde fisk op i Tuse Å.

Insekter er også døde

Samtidig vil forureningen have konsekvenser mange år ud i fremtiden, vurderer Rune Hylby.

- Nogle af de døde fisk er bækørreder, som har fast bopæl i åen. De er otte-ti år gamle, men er så væk nu. Så der vil jo gå otte-ti år, før vi har ørreder i samme størrelse og samme alder som før ulykken. Alene det gør jo, at konsekvenserne rækker mindst ti år frem i tiden, siger han.

quote Det er også alle de vandlevende insekter, som er døde som følge af iltmangel. Det er fødegrundlaget i fremtiden, der er blevet ødelagt af det her

Rune Hylby, formand, Tuse Å's Ørredsammenslutning

Samtidig er levevilkårene for fiskene i åen blevet væsentlig forringet.

- Det er også alle de vandlevende insekter, som er døde som følge af iltmangel. Det er fødegrundlaget i fremtiden, der er blevet ødelagt af det her. Det er simpelthen alle dyr derude, som er blevet udslettet, siger Rune Hylby.

- Vi skal blive klogere

Fiskerne fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning er i fuld gang med at samle døde fisk i åen, så man forhåbentlig i fremtiden kan forhindre lignende katastrofer.

- Vi samler døde ørreder op og finder oplysninger, så vi kan fornemme omfanget af den her katastrofe. Også i forhold til hvad der skal ske bagefter, siger formanden.

- Vi skal blive klogere på sådan nogle ulykker som dem her. Vi skal blive klogere på, hvordan vi kan undgå det i fremtiden, og så skal vi lave nogle forholdsregler, så det bliver knap så omfattende, når skaden er sket. 

img_6426_06-09-2018.jpg
Læs også
100 ton gylle er løbet ud i vandløb - naturen har allerede taget skade
img_6426_06-09-2018.jpg
Læs også
100 ton gylle er løbet ud i vandløb - naturen har allerede taget skade
Se indslaget: Søndag knoklede frivillige fiskere for at fjerne en masse døde fisk fra Tuse å efter et massivt slamudslip.

Nyhedsoverblik