Børn spiser alt for lidt fisk.
Faktisk spiser børn kun en femtedel af den anbefalede mængde fisk. Derfor sætter Madkulturen, som er en del af Miljø- og Fødevareministeriet, og Ringsted Kommune i maj fokus på fisk på 6 skoler.
- Vi oplever desværre, at evnerne i et køkken er for nedadgående i Danmark og det vil vi gerne være med til at løfte, siger Jakob Ørstrup, kok fra Madkulturen.
- Det vi i praksis gør er at komme ud og lære folk om råvarerne. Hvad mormor kunne, prøver vi at tage op her.
Fisk på skoleskemaet
Og i dag var der fisk på menuen i Valdemarskolen i Ringsted.
- Det er første gang, så jeg er lidt nervøs for, at jeg gør et eller andet forkert, lyder det fra Adam Hansen fra 6.b på Valdemarskolen i Ringsted, der står med et fisk og en kniv i hånden.
Og noget tyder på, at Madkulturen har ret i, at børn ikke spiser nok fisk.
- Jeg synes, det er ret sjovt, men normalt så spiser jeg ikke så meget fisk. Det er ikke fisk, jeg er allerstørst fan af, siger Camilla Haurum fra 6.b.
I løbet af maj kommer 350 skoleelever fra Ringsted Kommune igennem projektet.
Makrel i tomat med hjemmelavet mayonnaise (4 personer):
1 frisk makrel
1/4 løg
2 fed hvidløg
Olivenolie til stegning
2 store tomater
1 dåse hakkede tomater
1 lille dåse tomatkoncentrat
Salt, peber & sukker
Sådan gør du:
- Start med filetere makrellen. Fjern rækken af ben i fileten og tag skindet af.
- Læg fileterne på et fad. Giv dem et lille drys salt og lad dem ligge, mens tomatsovsen gøres klar.
- Pil og hak hvidløg og løg.
- Varm en lille gryde op. Kom lidt olivenolie i og steg løg og hvidløg ved lav varme. Husk at røre i det en gang i mellem.
- Mens løgene steger, hakkes de friske tomater groft. Tilsæt tomaterne til gryden og lad dem stege med i ca. 5 min.
- Tilsæt dåsetomater, tomatkoncentrat og en smule salt. Bring det hele i kog og lad det simre i ca. 20 min, så noget af væsken fordamper.
- Løft gryden af blusset. Blend sovsen med en stavblender direkte i gryden. Pas på, at det ikke sprøjter. Kom gryden tilbage på blusset.
- Læg makrelfileterne ned i sovsen og bring det i kog, så det bobler let.
- Når sovsen koger tages gryden af blusset. Lad fisken stå og trække færdig i sovsen. Tjek efter 5 minutter om den er færdig ved at tage et lille stykke fisk op. Falder kødet nemt fra hinanden er den færdig.
- Smag sovsen til med salt, peber og eventuelt lidt sukker.
- Lad det køle af og server på rugbrød med en god klat hjemmelavet mayo!
Mayonnaise
Det skal du bruge:
1 æggeblomme
1 knivspids fint salt
1 tsk dijonsennep
1 tsk eddike
1,5 - 2 dl smagsneutral olie
Sådan gør du:
- Kom æggeblomme, salt, sennep og eddike op i lille skål. Pisk det hele sammen med et piskeris. Tilsæt olien lidt ad gangen, mens der hele tiden piskes, indtil du har den ønskede konsistens.
- Hvis olien kommer for hurtigt i, så kan mayonnaisen skille. Hvis det sker, så smid ikke den skilte mayonnaise ud. Kom en ny æggeblomme i en anden skål, og i stedet for olien, så piskes den skilte mayo langsomt i.
- Opbevar mayonnaisen i en lille lufttæt beholder på køl indtil den skal bruges.
- Den kan sagtens holde sig i en uge på køl. Bare pas på, at der ikke bruges beskidt service til at tage fra beholderen.
Paneret fladfisk med ærtemos (4 personer):
2 æg 75 g hvedemel 100 g rasp
4 stk fladfiskefileter
Olie og smør stegning
Salt og peber
Sådan gør du:
- Slå æggene ud i en dyb tallerken og pisk dem sammen med en gaffel.
- Kom hvedemel og rasp op i hver deres dybe tallerken.
- Tør fileterne af med køkkenrulle og vend dem herefter først i hvedemel, så i æg og til sidst i rasp. Læg dem herefter på et rent spækbræt til de skal steges.
- Varm en pande op. Kom olie på panden. Når olien er varm kommes en 1/2 spiseskefuld smør på.
- Når smørret er bruset op lægges fileterne forsigtigt på panden. Læg dem væk fra jer selv, så det ikke sprøjter op på jer.
- Skru ned på middel varme og steg fiskene i ca. 3 min. på hver side. Tjek evt. ved at stikke en kødnål eller noget andet spidst i fisken. Går nålen igennem uden modstand er fisken klar.
- Krydr de varme fiskefileterne med lidt salt og peber og server med en god klat ærtemos.
Ærtemos
Det skal du bruge:
4 fed hvidløg
500 g ærter
(friske eller optøede fra frost)
2 spsk cremefraiche 38%
Salt og peber efter smag
Sådan gør du:
- Start med at pille hvidløgene og kom dem i en gryde sammen med ca. 1 l. vand. Bring det i kog og tilsæt så ærterne. Lad det koge op igen og tag det straks af varmen.
- Hæld vandet fra ærter og hvidløg og kom dem med det samme over i en skål med koldt vand (gerne isvand), så de bliver kølet hurtigt af. På denne måde koger de ikke videre og den flotte grønne farve bevares.
- Når ærterne er kolde blendes de sammen med cremefraichen til den ønskede konsistens. Smag til med salt og kværnet peber.