Fisk fulde af plastik: Sejltogt måler mængden af plastik i havet ved Møn

I disse dage undersøger en ekspedition omfanget af plastik i havet omkring Sjælland. Håbet er, at politikere og borgere vil få fokus på problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det flyder med plastik i verdenshavene. Men også i havet omkring Danmark.

Og vi taler ikke kun om plastikflasker, låg og plastikposer. For hvad organisationen Plastic Change synes er endnu mere alvorligt, er mikroplast-partikler, som også findes i stor stil i de danske have.

Derfor er skibet Fantastiko onsdag og torsdag i vores område, hvor det lægger til ved Klintholm Havn på Møn og torsdag med et kort visit ved Gedser. Fra skibet tager Plastic Change prøver fra havet for at undersøge, hvor stor en mængde mikroplast, der er i de sjællandske farvande. 

quote Dels så bidrager vores resultater til den globale forskning på området. Og dels er togtet også med til at gøre opmærksom på problemstillingen og skabe debat

Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af Plastic Change

- Det er alvorligt. Vi finder mikroplast i for eksempel skrubber og i sild. Så det er i vores fødekæde nu, og det er noget, som er et større problem. Vi kommer til at have dobbelt så meget mikroplast i havene om ti år, siger Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af organisationen Plastic Change til TV ØST.

Togtet er et samarbejde mellem Plastic Change og den hollandske søsterorganisation By The Ocean We Unite. Togtet går Danmark rundt for at undersøge mængden af mikroplast i havet.

Bidrager til international forskning

Ifølge Miljøstyrelsen findes mikroplast udover i havet også i blandt andet honning, øl, sukker, fisk og i drikkevand – og det er også påvist, at man kan finde det som små partikler i luften.

Organisationen Plastic Changes undersøgelser foregår ved, at man "trawler" igennem vandet med et net, som kan si de små mikroplastpartikler fra. På den måde kan man undersøge mængden af mikroplast i havet.

Hvad er mikroplast?

  • Mikroplast er defineret som alle plastikstykker, der er mindre end 5 millimeter (½ centimeter) i diameter
  • De fleste stykker mikroplast er langt mindre end 1 millimeter og kan ikke ses med det blotte øje
  • De måles typisk i mikrometer – som er en tusindedel af en millimeter – deraf navnet mikroplast
  • Mikroplast kommer fra nedslidning af større plaststykker, såsom karklude, dæk, maling, fodtøj, kosmetik og tekstiler
Kilde: Miljøstyrelsen

Togtet har flere formål, for det handler ikke blot om at kortlægge plastikproblemet, men også om at formidle viden og skabe opmærksomhed.

- Dels bidrager vores resultater til den globale forskning på området. Og dels er togtet også med til at gøre opmærksom på problemstillingen og skabe debat, så det forhåbentlig bliver en politisk prioritering. Det er det, vi håber at opnå, siger Henrik Beha Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Resultaterne fra de indsamlede prøver bliver brugt som en del af den globale forskning af plastik i verdenshavene.
Resultaterne fra de indsamlede prøver bliver brugt som en del af den globale forskning af plastik i verdenshavene. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Mangler krav til plastik

Organisationen Plastic Change har også deltaget i undersøgelser af plastik i både Stillehavet, Atlanterhavet og Middelhavet.

Men selvom der er internationalt fokus på området, mangler der stadig oplysning på området i Danmark, mener stifteren af Plastic Change. Især savner han en politisk indsats for at mindske mængden af plastik. Der mangler ganske enkelt krav til den plastik, vi bruger hver dag.

- Vi håber, at der kommer mere fokus på at lave nogle krav til det plastik, vi bruger. I dag kan man købe fuglefoder i mejsenet, der er lavet af nylon, som tager 500 år at nedbryde i naturen. Og det spreder fuglene i naturen. Sådan er der mange eksempler på plastik, som vi ikke stiller krav til, men som vi bruger hver dag og som bliver spredt i naturen, forklarer Henrik Beha Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Skibet Fantastiko sejler Danmark rundt for at undersøge omfanget af plastik i havet.
Skibet Fantastiko sejler Danmark rundt for at undersøge omfanget af plastik i havet. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Bliver kimet ned

Men i den triste fortælling om mennesket, der trækker for store veksler på naturen, er der også et positivt lyspunkt.

For allerede nu er forandringen i fokus, selvom politikerne ifølge Henrik Beha Pedersen ikke prioriterer løsningerne. Virksomheder viser nemlig stor interesse for problemstillingen.

- Der er bestemt noget positivt. For vi bliver i øjeblikket kimet ned af virksomheder, der spørger os, hvordan de kan være en del af denne her forandring, som vi er nødt til at skabe for at komme problemet til livs, siger Henrik Beha Pedersen og uddyber:

-  Så når Andrea Elisabeth Rudolph har været på besøg på vores togt, så er det, fordi hun gerne vil ændre den emballage, hun bruger til sine skønhedsprodukter, og hun er bare én i rækken af mange producenter, der gerne vil være en del af den forandring, siger han.

Der er taget 13 prøver på Expedition Denmark i år, og der var plastik i de 11, oplyser Plastic Change. De prøver, som blev taget i havet ud for Møn onsdag, er endnu ikke opgjort.

Herunder kan du se sejlruten for togtet.

 
  Foto: Plastic Change

Nyhedsoverblik