Fire ud af ti sosu'er hjælper ældre med at ryge cigaretter

Over halvdelen af personalet i social- og sundhedssektoren bliver udsat for passiv rygning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 40 procent - eller fire ud af ti - sosu'er, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, hjælper de ældre med at ryge. Det vil sige tænde, slukke eller holde cigaretten.

Det viser en helt ny undersøgelse om passiv rygning på arbejdspladsen foretaget af Fagbladet FOA blandt fagforbundet FOAs medlemmer.

Ifølge undersøgelsen bliver knap to ud af tre, der arbejder i social- og sundhedssektoren, udsat for passiv rygning. Tallene overrasker Kræftens Bekæmpelse, som generelt anbefaler røgfri arbejdstid.

quote Tobaksrøg er kræftfremkaldende og årsag til mange andre alvorlige sygdomme, uanset om man selv ryger, eller det er andres røg, man indånder

Camilla Freltoft, kommunikationsmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse

- Tobaksrøg er kræftfremkaldende og årsag til mange andre alvorlige sygdomme, uanset om man selv ryger, eller det er andres røg, man indånder, siger Camilla Freltoft, kommunikationsmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse.

Dorrit hjælper med en smøg

Én af dem, der agerer hjælpende hånd til sine rygende beboere, er social- og sundhedshjælper Dorrit Simonsen, der arbejder på Villestofte Plejecenter i Odense.

- Beboerne, der lider af demens, kan ikke selv håndtere cigaretterne. Så vi opbevarer deres cigaretpakker i vaskehuset og bringer dem en cigaret, når de er trængende, fortæller hun.

- Det sker op mod en gang i timen. Indimellem hjælper vi dem også med at tænde cigaretterne.

Hun ryger ikke selv og har aldrig gjort det. Trods den åbenlyse risiko ved at blive udsat for passiv rygning ønsker Dorrit Simonsen ikke at stoppe med at hjælpe til sine beboere med at ryge.

Beboernes livskvalitet står på spil

Der er for meget af beboernes livskvalitet på spil, mener hun.

- Vi har en beboer, som stort set ikke foretager sig andet end at ryge og ligge i sin seng og sove. Hun har røget hele sit liv og kan ikke bare stoppe. For hende er rygning en stor del af livet, fortæller Dorrit Simonsen.

Undersøgelsen er foretaget i oktober 2016 blandt 1520 af FOAs medlemmer ansat på plejehjem eller et plejecenter.

Sosu'er bliver udsat for cigaretrøg på arbejdet

  • Næsten halvdelen af FOA's medlemmer i social- og sundhedssektoren bliver udsat for passiv rygning fra borgere.
     
  • Når medarbejderne i social- og sundhedssektoren besøger ældre borgere i deres hjem, bliver de ofte udsat for passiv rygning. Det viser en undersøgelse foretaget af FOA blandt fagforeningens medlemmer.
     
  • Ifølge rygeloven må beboerne ikke at ryge i det tidsrum, hvor personalet er i boligen.
     
  • 49 procent af FOA's medlemmer bliver udsat for cigaretrøg fra borgerne.
     
  • En fjerdedel af de medlemmer, der arbejder med pædagogiske opgaver eller social- og sundhedsopgaver i ældreplejen, psykiatrien, på sygehuse eller på specialområdet, hjælper borgere med at ryge som en del af deres arbejde.
     
  • Fire ud af ti mener ikke, at borgerne overholder rygereglerne. Fire ud af ti mener også, at ledelsen i hjemmeplejen ikke håndhæver rygereglerne over for borgerne.
  • Kilde: FOA.

 


Nyhedsoverblik