Fire år efter: Sådan går det med genopbygningen af Sparresholm

I dag er det fire år siden, at det 400 år gamle Sparresholm Gods nedbrændte. Efter en lang kamp er godset nu ved at blive genopbygget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fire år er der gået, siden Sparresholm Gods brændte til grunden.

Branden opstod efter et voldsomt tordenvejr, hvor et lyn slog ned i bygningen tidligt om morgenen den 20. juni 2013.

Genopbygningen har været længe undervejs, og det har været en lang kamp for godsejer Thomas Garth-Grüner at få godset rejst igen.

I december sidste år kunne vi dog her på TV ØST fortælle, at håndværkerne var i gang på stedet, og at genopbygningen officielt var gået i gang.

- Det, kan jeg virkelig mærke, har lettet mit hjerte lidt, sagde godsejeren i sin tid til TV ØST.

Fireårsdagen

I dag, fire år senere, er der både lagt bjælker i etageadskillelsen og spær til taget. Derudover er kælderhvælvingen blevet muret op igen.

Sydgavlen i bygningen, hvori lynet slog ned, har været pillet helt ned, og også her er håndværkerne i gang med at mure de indvendige mure op igen.

Godsejer Thomas Garth-Grüner havde håbet, at genopbygningen af den udvendige facade ville være færdig til efteråret, men han vurderer, at det først er næste forår, man kan begynde at arbejde indvendigt. 

Sparresholm Gods er ved at blive genopbygget, efter det brændte for præcis fire år siden.
Sparresholm Gods er ved at blive genopbygget, efter det brændte for præcis fire år siden. Foto: TV2 ØST

Stod ikke til at redde

Fordi bygningen er 400 år gammel, er det ikke sådan lige at genopbygge den. Der er nemlig forskellige hensyn, der skal tages.

Blandt andet er bygningens mursten håndlavede munkesten fra Berlin, som vejer fem kilo stykket. Munkestenene var i sin tid speciallavede til Sparresholm, og derfor har det været en opgave i sig selv at finde frem til de nøjagtige ler- og korntyper, som har givet de nye sten den samme farve, som Sparresholm havde, inden godset brændte. 

Da den fredede bygning brændte ned i sommeren 2013, stod hverken kulturarv eller inventar til at redde i det 400 år gamle renæssanceslot.

Siden den 20. juni 2013 er tiden gået med oprydning efter branden, forhandlinger med forsikringsselskabet og store tanker og drøftelser om det nye Sparresholm Gods. Blandt andet med Det Særlige Bygningssyn, som er udpeget af Kulturministeriet, og som har stået for at rådgive i forbindelse med genopbygningen af Sparresholm.


Nyhedsoverblik