Finanslov afsætter millioner af kroner til lokalt museum: - Det har altid været op ad bakke

Regeringen og DF vil styrke den dansk kulturarv, derfor afsætter de 4,5 millioner kroner til Middelaldercentret i Guldborgsund Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den danske kulturarv skal styrkes.

Det mener regeringen og Dansk Folkeparti, der i finansloven for 2018 er blevet enige om at afsætte 36 millioner kroner i perioden 2018-2021 til en række initiativer på kulturområdet. Og en af de kulturinstitutioner er Middelaldercentret Nykøbing Falster i Guldborgsund Kommune.

Det betyder, hvis finansloven bliver stemt igennem, at der afsættes 1,5 millioner kroner årligt i perioden 2018-2020 til det lokale middelaldermuseum til forsøg med nye aktiviteter ved centeret, der skal styrke kendskabet til middelalderen.

quote Vi er lykkelige, fordi vi får stabiliseret vores økonomi og mulighed for at realisere nogle af vores mange udviklingsprojekter

Peter Vemming Hansen, centerdirektør for Middelaldercentret Nykøbing Falster

Men det var ikke noget tilfælde, at det lokale museum kom på finansloven. Det lokale folketingsmedlem finansordfører René Christensen (DF) havde personligt sat det på som et punkt, som efterfølgende blev godkendt af regeringen.

- Det er helt fantastisk, at det for en gangs skyld lykkes for et lokalt folketingsmedlem at skaffe midler til lokalområdet, siger Peter Vemming Hansen, centerdirektør for Middelaldercentret Nykøbing Falster.

- Og vi er lykkelige, fordi vi får stabiliseret vores økonomi og mulighed for at realisere nogle af vores mange udviklingsprojekter. Allerede i januar måned kan vi løfte sløret for nok en af de største projekter, som Middelaldercentret har gennemført, så alt er godt herfra, tilføjer centerdirektøren.

Det har altid været op ad bakke med økonomien

Peter Vemming Hansen kan dog ikke på nuværende tidspunkt fortælle, hvad miderne fra finansloven konkret skal bruges til. 

simon emil ammitzbøll minister
Læs også
Ny finanslov på plads: Her er hovedpunkterne
simon emil ammitzbøll minister
Læs også
Ny finanslov på plads: Her er hovedpunkterne

- Det har altid været op ad bakke. Der har aldrig rigtig været ro på, men det bliver det nu i en årrække, siger han og fortsætter:

- Nu kan vi henvende os til fonde med meget mere tyngde, fordi der er orden i økonomien.

DF: Besøgstallet skal stige 

Selvom de 4,5 millioner kroner er en lille del af finansloven, så får de stor lokal betydning, vurderer René Christensen (DF)

- Middelaldercentret er et center med et meget, meget højt fagligt niveau. Men det er desværre aldrig blevet godkendt som statsanerkendt museum, derfor er der nogle udfordringer. Vi kan over de seneste år se, at besøgstallet er faldet, men de har rigtig godt fat i formidlingen til skolebørn og faktisk delvist finansieret af Undervisningsministeriet, siger René Christensen.

Nu skal der laves ifølge det lokale folketingsmedlem laves en udviklingsplan, for hvordan man kan opretholde det høje faglige niveau og samtidig skabe flere oplevelser.

- Så vi kan få besøgstallet op og stadigvæk beholde det høje faglige niveau, siger René Christensen. 

Middelalderen i Danmark

  • I Danmark bruges betegnelsen middelalder om perioden fra cirka 1000, da Danmark var blevet et kristent kongerige, og indtil 1536, da en luthersk reformation gjorde op med den pavestyrede romersk-katolske kirke.
     
  • Middelalderkirken spillede en stor rolle på mange niveauer i samfundet, og denne betydning afspejles da også i udstillingen på Nationalmuseet, som rummer mange pragtfulde, sære og fascinerende genstande fra Kirkens verden.

Kilde: Nationalmuseet

Nyhedsoverblik