Fejl hos anklagere - undlod at kræve udvisning i syv sager om voldtægt

Rigsadvokaten har fundet flere fejl efter gennemgang af 175 sager om voldtægt begået af udlændinge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Syv udlændinge, der var tiltalt i sager om voldtægt, er sluppet for et krav om udvisning, selv om kravet burde have været rejst. Det fastslår Rigsadvokaten.

"Klart utilfredsstillende", lyder den øverste anklagers vurdering i en pressemeddelelse mandag.

Fejlene er afsløret, i forbindelse med at i alt 175 domme om voldtægt begået af udenlandske statsborgere siden 2012 er blevet gennemgået.

- Landets anklagere skal som det klare udgangspunkt kræve enten ubetinget eller betinget udvisning af udlændinge i straffesager, hvis grundbetingelserne er opfyldt, siger statsadvokat Jens Røn i en udtalelse.

- Det er ikke sket her, og vi indskærper derfor, at der altid skal være fuldt fokus på spørgsmålet om udvisning, fortsætter han.

I dag er det ikke muligt at vurdere, om domstolene faktisk ville have udvist de syv tiltalte, såfremt påstanden var blevet rejst, lyder det.

Skal føre tilsyn

På grund af fejlene har Rigsadvokaten bestemt, at de to regionale statsadvokater i København og Viborg skal føre tilsyn med de lokale anklagere for at sikre, at der altid bliver rejst krav om udvisning, når det er relevant.

De syv fejl er begået i fem forskellige politikredse, oplyser Rigsadvokaten. To er fra Københavns Vestegns Politi, mens andre to er fundet i Østjyllands Politi. Følgende politikredse er hver registreret med én: Sydsjælland og Lolland-Falster, Nordsjælland og Sydøstjylland.

Men det er ikke muligt "entydigt at fastlægge årsagen til, at der ikke blev nedlagt påstand om udvisning, herunder heller ikke om der er tale om en faglig fejlvurdering", hedder det i et svar til Folketingets retsudvalg.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er helt med på kritikken. Det er helt afgørende, at anklagemyndigheden nedlægger påstand om udvisning, når betingelserne for det er opfyldt.

Det noterer han i svaret på spørgsmålet, der var stillet af Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti.


Nyhedsoverblik