Faxe-borgmester: Vi følger lovgivningen om spildevand

Borgmesteren i Faxe Kommune er overrasket over, at formanden for Folketingets Miljøudvalg torsdag var ude at blåstemple Slagelse-modellen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skal kommunerne bevise, om spildevandet fra landejendomme forurener, inden de sender et påbud om at anskaffe et moderne spildevandsanlæg til borgerne?

Det bliver heftigt diskuteret i disse dage, efter formanden for Folketingets Miljøudvalg, Pia Adelsteen (DF) torsdag var ude at blåstemple den såkaldte Slagelse-model, hvor bevisbyrden tilfalder kommunen.

Størstedelen af landets andre kommuner sender nemlig påbud om spildevandsrensning og henviser til kravene i de statslige vandplaner – med regninger på omkring 100.000 kroner til følge for borgerne.

Sådan er det også i Faxe Kommune, hvor borgmester Knud Erik Hansen (S) holder fast i, at kommunen følger den gældende lovgivning. Her er der blevet sendt påbud ud til 1.800 borgere.

- Vi har en spildevandsplan i høring lige nu, som følger den gældende lovgivning, der er på området. Det er det, vi forholder os til, siger han til TV ØST.

Ændringsforslag bekræfter

Manden bag Slagelse-modellen, Villum Christensen (LA), samler nu alle partiers miljøordførere for at få indført en lovændring, der pålægger kommunerne at bevise en eventuel forurening. Også den handling mener Knud Erik Hansen i Faxe beviser, at de følger loven.

- Hvis Villum Christensen vil arbejde for at få stemt et ændringsforslag til loven igennem, så bekræfter det mig i, at det, vi gør i øjeblikket, følger loven, siger han.

Han forsikrer samtidig om, at skulle loven blive ændret, så vil hans kommune naturligvis rette ind.

- Men jeg kan da godt blive bekymret for, hvad der skal ske med alle de tusindvis af borgere landet over, der allerede har reageret på det her påbud om rensning af spildevand, siger han.

Regningen må tilfalde Folketinget

Derfor mener han også, at hvis loven bliver ændret, og borgere, der allerede har brugt titusindvis af kroner på rensningsanlæg, kræver erstatning, så må regningen ende på Folketingets bord.

- Hvis Folketinget beslutter at ændre loven, så er det også dem, der må forholde sig til eventuelle erstatningskrav. Jeg kan ikke se, at vi har gjort noget forkert, for vi har bare fulgt loven. Hvis påbuddene bliver stoppet, så må Folketinget forholde sig til det.

Miljøordfører i Radikale Venstre, Ida Auken (R), vil samtidig have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at svare på, om Slagelse-modellen falder uden for lovens rammer.


Nyhedsoverblik