Faithfull blev befamlet i nattelivet: - Det var virkelig ubehageligt

På et pizzeria efter en bytur i Slagelse tog en mand på Faithfull Jönsson og hendes veninde. Hun kalder nu til kamp mod sexisme i nattelivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg tror, man skal tale mere om det og have mere fokus på de her ting. Bare fordi en pige har bare ben, når de er i byen, så betyder det altså ikke, at man må tage på dem.

Sådan lyder det fra 20-årige Faithfull Jönsson, som gentagne gange har oplevet at blive befamlet i nattelivet, selvom hun ikke selv har lagt op til det.

Og hun er ikke alene. DR P4 Sjælland kan nemlig i dag fortælle, at antallet af anmeldelser om såkaldte befølinger i Region Sjælland er steget med 91 procent fra 2015 til 2016.

Tog hende på låret

Især én episode står klart i Faithfulls erindring.

quote Han sætter sig ved mig, og det er egentlig okay til at starte med. Men så begynder han at sige nogle mærkelige ting og røre mig på lårene

Faithfull Jönsson, 20 år

- Vi havde været i byen på et diskotek i Slagelse og var gået hen for at få noget mad sidst på aftenen. Vi sidder bare og venter på vores mad, da en mand kommer ind. Han er lidt småberuset, fortæller hun til TV ØST.

- Han sætter sig ved mig, og det er egentlig okay til at starte med. Men så begynder han at sige nogle mærkelige ting og røre mig på lårene. Jeg har kjole på, så han rører lidt op og ned.

Faithfull forsøger at få manden til at lade være, men han stopper ikke. Hun skubber hans hånd væk, men han bliver ved.

- Min veninde kan se, at jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre, så hun kommer hen og siger til ham, at han skal stoppe. Men det forstår han heller ikke. Derfor skubber hun så hårdt til ham, at han faktisk falder ned ad stolen, siger Faithfull Jönsson.

quote Det er virkelig ubehageligt, og man bliver både forskrækket og lidt mundlam

Faithfull Jönsson, 20 år

Ikke enestående oplevelse

Veninden beder Faithfull om at vente udenfor, men da hun er på vej ud med deres mad, kaster manden sin misforståede kærlighed på hende i stedet.

- Derfor bliver hun lidt aggressiv og flipper ud. Men det var det, der skulle til for at få ham til at stoppe.

Men desværre er episoden fra Slagelses byliv ikke enestående for den 20-årige kvinde.

- Jeg synes, det sker ret ofte i nattelivet. Det er virkelig ubehageligt, og man bliver både forskrækket og lidt mundlam. Også fordi det er en mærkelig opførsel. Sådan noget ville man jo aldrig gøre ved højlys dag, siger hun.

Giver tvivl om sig selv

Hun oplever, at blufærdighedskrænkelserne får hende til at stille spørgsmålstegn ved sig selv.

quote Det er en vigtig historie. Det er vigtigt, at det bliver fortalt. Sagt højt. Det handler om, at der skal ændres adfærd, og det er vi fælles om

Kim Kliver, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Når det sker, tænker jeg lidt: Er det mig? Er det det tøj, jeg har på? Men man skal jo have lov til at gå i det tøj, man har lyst til, og jeg går ikke særlig udfordrende klædt, siger Faithfull Jönsson.

- Når man går i byen, har man måske lidt lettere tøj. Men derfor er det ikke okay at befamle. Det er ikke okay.

Politi: Vi skal snakke højt om det

Den unge kvinde føler, at der er lidt et tabu omkring befølingerne i nattelivet, og det er derfor, at hun mener, der skal tales mere om problemet. Og det er politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi enig i.

- Vi har en fælles opgave, der hedder at skabe klarhed over, hvad der er acceptabelt. Og det er selvfølgelig ikke acceptabelt, hvis nogen beføler andre, uden der er indgået en aftale om det i forvejen, siger han og tilføjer:

- Derfor er det en vigtig historie. Det er vigtigt, at det bliver fortalt. Sagt højt. Det handler om, at der skal ændres adfærd, og det er vi fælles om.

Kim Kliver understreger samtidig, at blufærdighedskrænkelser kan straffes med både bøder og strengere straffe i grovere tilfælde. 

080115AI_dISKOKUGLE.jpg
Læs også
Markant stigning i sager om beføling
080115AI_dISKOKUGLE.jpg
Læs også
Markant stigning i sager om beføling

Nyhedsoverblik