Færre end hvert 10. indbrud i private hjem bliver opklaret

Det hører til sjældenhederne, at indbrud i danske hjem fører til en sigtelse af en gerningsmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det hører til sjældenhederne, at indbrud i danske hjem fører til en sigtelse af en gerningsmand.

Det viser beregninger, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af anmeldelses- og sigtelsestal fra Danmarks Statistik. I 2016 blev der i snit rejst 6,5 sigtelser pr. 100 anmeldte indbrud i beboelse.

Anders Hede, forskningschef i Trygfonden, kalder sigtelsesprocenterne uimponerende og virkelig lave, mens Lars Holmberg, lektor i kriminologi ved Københavns Universitet, bruger ordet trist.

quote Det er skandaløst. Det er et område, som er så vigtigt for folk. En bolig opfattes som et helle, hvor man i hvert fald skal kunne være i fred

Flemming Balvig, professor emeritus i kriminologi ved Københavns Universitet

Flemming Balvig, professor emeritus i kriminologi ved Københavns Universitet, går skridtet videre.

- Det er skandaløst. Det er et område, som er så vigtigt for folk. En bolig opfattes som et helle, hvor man i hvert fald skal kunne være i fred, siger han til Jyllands-Posten.

Faxe Kommune i den kedelige ende

En række kommuner har i årene fra 2012 til 2016 haft under fem sigtelser pr. 100 anmeldte indbrud i beboelse. Det gælder bl.a. i Glostrup, Fredensborg og Egedal kommuner.

I vores område ligger især Faxe Kommune i den kedelige ende, hvor andelen af anmeldte indbrud ligger over 12 procent pr. år. 

Maribo hallerne
Læs også
Indbrud ødelægger inventar for 150.000 kroner
Maribo hallerne
Læs også
Indbrud ødelægger inventar for 150.000 kroner

I en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd, hvor Danmark bliver sammenlignet med Sverige, Tyskland, Holland og England, bliver netop lave opklaringsprocenter fremhævet som en af flere mulige forklaringer på, at indbrudsniveauet i Danmark er højere end i vores nabolande.

- Den tyske opklaringsprocent (på 15 pct., red.) er både generelt og specifikt for indbrud i beboelse påfaldende højere end den danske, og det ligger lige for at antage, at dette er en af årsagerne til det langt lavere tyske indbrudsniveau, står der i rapporten.


Nyhedsoverblik