Fælles front giver med stor sandsynlighed borgmester fire år mere

Den største overraskelse ville være et nederlag til den siddende borgmester. TV ØST giver dig overblikket i Kalundborg Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Det bliver en klassisk konfrontation mellem de røde og blå partier i Kalundborg Kommune.

De røde partier vil hive flere penge op af kommunekassen og bruge dem på ældre, skoler, børnepasning og det sociale område. Mens de borgerlige partier fokuserer på lokale byggeprojekter, der skal skabe vækst.

quote Socialdemokratiets spidskandidat Gunver Jensen ser ud til at være på en umulig opgave

 

Men det kan alligevel gå hen og blive et stilfærdigt valg med Martin Damm (V) som storfavorit til en tredje periode som borgmester i den nordvestsjællandske kommune.

De fem borgerlige partier har ikke bare lavet en aftale om et fælles valgforbund, de peger også alle sammen på Martin Damm som borgmester. De har skrevet under på en konstitueringsaftale, og de har et solidt flertal i den nuværende kommunalbestyrelse.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Socialdemokratiets spidskandidat Gunver Jensen ser derfor ud til at være på en umulig opgave, det er selvom, SF formentlig går frem. Partiet kan dårligt andet. Det mistede sit eneste medlem til netop Socialdemokratiet i denne valgperiode.

Løjerlige sengekammerater

Det borgerlige valgforbund med de fem partier rummer et par løjerlige sengekammerater.

quote Nogen kalder ham det talende excelark

 

Radikale Venstre og Dansk Folkeparti er i samarbejde. Det ville være et utænkeligt parløb i Folketinget, men i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune går det fint. Hverken den radikale Ole Glahn eller Peter Jacobsen fra Dansk Folkeparti har det med at komme med de store værdipolitiske udmeldinger.

De er pragmatikere, der ikke lader ideologi stå i vej for lokale løsninger. Sådan er det ofte i kommunalpolitik.

EN HURTUG GENNEMGANG

  • Kalundborg Kommune har haft tradition for S-SF-styre, men det blev der lavet om på i 2010, da nuværende borgmester og KL-formand Martin Damm (V) kom til.
     
  • SF er en historie i sig selv. Siden 2005 er partiet gået fra otte til fem mandater i 2009 og nu til blot et enkelt i 2013. Og som om stemmenedturen ikke var nok, er det enlige medlem i valgperioden skiftet til Socialdemokratiet. Altså er SF ikke længere repræsenteret i bystyret. Det samme gælder Det Konservative Folkeparti, der ikke fik stemmer nok i 2013.
     
  • Et medlem fra Socialdemokratiet er skiftet til Venstre, der til gengæld har tabt en plads til Liberal Alliance. Og et medlem fra Dansk Folkeparti er skiftet til Nye Borgerlige.
     
  • Det vil være en gedigen overraskelse, hvis ikke Martin Damm vinder igen. Så sent som i april 2017 indgik en række partier i Kalundborg Kommune en aftale, der peger på Venstremanden. Det er Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre (Ole Glahn), Dansk Folkeparti og Venstre, der har indgået den fornyede, politiske samarbejdsaftale.
     
  • I aftalen skabes dog også mulighed for, at den kan blive bredere. Det sker med følgende formulering: Øvrige partier udenfor valgsamarbejdet kan indgå i en konstituering. Dette sker efter forhandling med valgsamarbejdets partier.
     
  • DF-spids er Peter Jacobsen, gruppeformand Gunver Jensen er ny socialdemokratisk borgmesterkandidat.

​Kilde: Ritzau

Peter Jacobsen og Dansk Folkeparti har forhånd droppet ambitionerne om en borgmesterpost med den fælles borgerlige aftale. Det er svært at slå Venstre på hjemmebanen.

Men Peter Jacobsen stiller også op til regionsrådsvalget, og måske har han større chancer for at blive formand i Region Sjælland. Det satser han i hvert fald på.

Et talende excelark

Byrådet i Kalundborg Kommune

Kommunalbestyrelsens 27 medlemmer er fordelt sådan:
 
  • Venstre: 11
  • Socialdemokratiet: 6
  • DF: 4
  • Enhedslisten: 2
  • Radikale Venstre: 2
  • Liberal Alliance: 1
  • Nye Borgerlige: 1


​Kilde: Kalundborg Kommune

Lad os komme tilbage til ​borgmester Martin Damm. Han kan prale af, at det går rigtig godt i Kalundborg Kommune.

Den nordvestsjællandske kommune er i den grad hoppet med på opsvinget. I løbet af de seneste år, har kommunen solgt 350.000 kvadratmeter erhvervsjord. Og det er ikke slut endnu. Martin Damm promoverer sig som manden, der kan levere mere fremgang og stabilitet.

Erhvervslivet kan altså trygt disponere i forhold til kendte ramme, som det hedder i de fem borgerlige partiers fælles aftale.

Men borgmesteren, der også passer det krævende job som formand for Kommunernes Landsforening, kan være sin egen værste fjende. Nogen kalder ham det talende excelark. Det er ikke bare fordi, at han notorisk er velforberedt, han har også stor fokus på økonomi. Nogen mener for stor fokus. 

Venstremanden kan regne det politiske spil ud, og aftalen mellem de fem borgerlige partier i Kalundborg Kommune gør, at Martin Damm ligner det mest sikre genvalg som borgmester i vores område.

Det bliver næppe mange penge at tjene på ham hos bookmakerne.

Tre store temaer ved valget

  • Det trækker op til en klassisk konfrontation mellem de blå og røde i Kalundborg Kommune, hvor nuværende borgmester Martin Damm (V) kan blive sin egen værste fjende, selvom de fem borgerlige partier alle peger på netop Martin Damm som borgmester. Men borgmesterens andet arbejde som formand for Kommunernes Landsforening kan svække hans chancer for genvalg.
     
  • Rundt omkring i kommunen stiller utilfredse borgere spørgsmålstegn ved en udvidelse af Kalundborg Havn til cirka 200 millioner kroner. Udvidelsen ventes at tilføre havnen 330.000 ekstra kvadratmeter med 500 meter kaj og 15 meter vanddybde til udvikling af erhverv og nye arbejdspladser. Men hele projektet puster til en større omegnskritik om, hvorvidt alt skal ligge i Kalundborg. 
     
  • Debatten om børn med særlige behov som ADHD og autisme, der undervises i den almindelige folkeskole, blussede op i december 2016. Her kritiserede en stor gruppe utilfredse forældre og pårørendeorganisationen Bedre Psykiatri inklusionen i Kalundborg Kommune, fordi skolerne ifølge dem var blevet til opbevaringssteder for psykisk syge børn. 

Nyhedsoverblik