Få overblikket: Her er sagerne, der ødelægger stemningen i Slagelse

En række politiske sager er med til at skabe det historisk dårlige klima mellem fløjene.

Af Jakob Olling

Beskyldninger om løgn, nepotisme og bestikkelse fyger gennem luften i Slagelse Kommune, hvor det iskolde politiske klima søndag førte til, at Socialdemokraterne, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten opsagde samarbejdsaftalen med Venstre, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Ud over personlige modsætninger i partierne, så er det en række politiske sager, der den seneste tid har skærpet klimaet i kommunen så meget.

Vi bringer her et overblik.

muted

EFTERÅR 2015

Brintbussagen

Slagelse Kommune ville være en dansk frontløber, når det kom til miljørigtige brintbusser.

Sagen endte dog i økonomisk uføre, og blev lukket ned.

Sagen udviklede sig til et spil om magten, hvor flere – inklusiv projektlederen af brintbusprojektet forsøgte at få afsat kommunaldirektøren Jane Wiis.

Det endte med at koste projektlederen jobbet, mens Jane Wiis sagde op i protest.

Sagen er en af de direkte årsager til, at Liberal Alliance i byrådet slog sig sammen med socialdemokraterne om at pege på en ny borgmester.

muted

FORÅRET 2017

Fyringen af Helle Blak

SF’eren Helle Blak er en af de markante skikkelser i Slagelse Byråd. Efter i en årrække at have været socialdemokrat skiftede hun til SF for nogle år siden.

Helle Blak var, ved siden af sit byrådsarbejde, daglig leder af Rosenkildegårdens Ungdomscafé, en central spiller i arbejdet med socialt belastede unge i kommunen.

I februar 2017 blev hun imidlertid sendt hjem fra sit job og senere fyret, efter en række anonyme henvendelser til kommunen havde ført til en intern revision i cafeen. Sagen blev samtidig meldt til politiet.

Selvom sagen var mørkelagt, så tilfaldt der dog pressen en lang række informationer fra anonyme kilder, og sagen var forsidestof hos både den lokale avis og her på TV ØST. Dette førte til, at det samlede byråd blev meldt til politiet af borgmesteren.

Politiet efterforskede sagen, men fastslog imidlertid, at de ikke havde nogen formodning om, at der var foretaget noget kriminelt.

Helle Blaks fagforening, BUPL Midtsjælland, vandt efterfølgende en erstatningssag for uberettiget fyring. Hun blev tildelt ni måneders løn og en erstatning på 322.000 kroner i sagen.

Helle Blak selv har siden sagt, at hun havde en oplevelse af, at nogen havde beordret hende fyret.

VINTER 2018

Grundsalget

Salget af en grund i vinteren 2018 er en af de seneste sager i kommunen, der har skabt stor konflikt.

Der er tale om en grund på Halsebyvej ud til havområdeet i Korsør Nor.

Sagen har udløst beskyldninger om nepotisme i både byrådssalen, på Facebook og i pressen.

Sagen er, at grunden umiddelbart ved siden af den udbudte grund ejes af tvillingebroren til Liberal Alliances Villum Christensen, Troels Christensen. Han vil angiveligt gerne købe - men hvem, der måtte ende med at købe grunden, ved ingen dog endnu.

Byrådsmedlemmer fra Venstre og Dansk Folkeparti spekulerer åbent i, at beslutningen om at sælge grunden er politisk smørelse i konstitueringen, at grunden ud til noret blev udbudt til salg. En ny lov om kystbeskyttelseslinjen kunne nemlig betyde, at grunden blev meget mere værd end i dag.

Kritikken fik kommunen til at udbyde grunden til salg med den klausul, at den aldrig kan bebygges.

Vinter 2018

Samarbejde eller ej

Samarbejdsaftalen var knapt underskrevet, før den tidligere borgmester Sten Knuth (V) overfor TV ØST fastslog, at han ville være en stærk opposition, og at samarbejdsaftalen mest af alt var en konstituering.

Det er udsagn, som han siden har understreget med bramfri erklæringer på Facebook.

Selvom Facebook er et åbent medie og han har en åben profil, så har Knuth dog bestemt frabedt sig, at byrådskolleger blander sig i debatten eller siger ham imod. Samtidig har han fastslået, at han fortsat vil grave i gamle personsager fra tidligere byrådsperioder.

Ligeledes har han angiveligt i skriftlige henvendelser anklaget byrådskolleger for at lyve i byrådssalen.

Dette er noget, der specifikt nævnes som en grund til at ophæve samarbejdsaftalen.