Få kvinder i lokalpolitik: Rikke Hedegaard genopstiller ikke

Tre ud af ti byrådsmedlemmer her i regionen er kvinder. Rikke Hedegaard er en af dem, men hun genopstiller ikke. Det skyldes dels, at hun er kvinde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kun 31 procent af de opstillede byrådskandidater her i regionen er kvinder.

Men hvad er det, der gør det uinteressant for kvinder at engagere sig i lokalpolitik?

En af de primære årsager er dårlig samvittighed, lyder det fra Rikke Hedegaard. Hun har de sidste fire år været byrådsmedlem for Venstre i Ringsted Kommune, men har valgt ikke at genopstille ved dette valg. 

Valgplakat DF
Læs også
Færre end hver tredje kandidat er kvinde
Valgplakat DF
Læs også
Færre end hver tredje kandidat er kvinde

- Noget af det, vi kvinder er udfordrede på, det er, når vi har børn. Der er den der dårlige samvittighed, som mænd måske også har. Men jeg var enlig mor, da jeg stillede op, og jeg er rigtig meget væk fra mine børn, og det påpeger de selvfølgelig også, men andre påpeger også, hvordan jeg kan gøre det som mor, og spørger, om jeg ikke har dårlig samvittighed. Ingen af mine mandlige kolleger har nogensinde fået de spørgsmål, selv om de har små børn, lyder det fra Rikke Hedegaard.

- Hvorfor er der forskel? Hvorfor er jeg en dårlig mor, fordi jeg har ekstra arbejde, mens mine mandlige kolleger er ikke dårlige fædre, fordi de har ekstra arbejde ved siden af? Det, synes jeg, er en lidt mærkelig ting, og den har gjort ondt nogle gange, siger byrådspolitikeren.

God beslutning 

Den dårlige samvittighed er dog ikke den eneste grund til, at Rikke Hedegaards navn ikke er at finde på stemmesedlerne til det forestående kommunalvalg

Lena Schroll, SF Vordingborg, Kandidat, Byrådskandidat
Læs også
SF i Vordingborg opstiller flere kvinder end mænd
Lena Schroll, SF Vordingborg, Kandidat, Byrådskandidat
Læs også
SF i Vordingborg opstiller flere kvinder end mænd

- Jeg stiller ikke op af helbredsmæssige årsager. Jeg fik et vink med en vognstang, hvis man kan sige det sådan, i foråret, hvor jeg blev syg, så jeg har valgt lige at tage en pause.

Og det var en beslutning, der vakte glæde derhjemme.

- Mine børn havde hænderne oppe over hovedet og sagde: ”Nu er mor hjemme igen”, selv om de lige er blevet 17 år. Så de er rigtigt glade, ler Rikke Hedegaard.

Giver god dynamik

Selv om hun selv holder en pause fra byrådet, ville Rikke Hedegaard ønske, at flere kvinder ville stille op til kommunalvalgene.

- Jeg tænker, at der skal flere kvinder ind, men jeg tænker ikke, at vi skal ind, fordi vi er kvinder. Vi skal ind, fordi vi har et lige så godt budskab og er lige så dygtige, som mændene er. Men jeg synes, der er for få kvinder, for vi har jo selvfølgelig forskellige synsvinkler på forskellige sager. Jeg tror bare, at man har en anden indgangsvinkel som kvinde, end mænd har. Måske tænker kvinder mere på en sårbar elev, hvis det handler om folkeskolen – og det er ikke, fordi mænd ikke kan det, men det giver bare en god dynamik, når vi skal sidde og diskutere eksempelvis børn og unge eller syge, lyder det fra Rikke Hedegaard, der til dagligt er lærer. 

Birger Hauge
Læs også
En ud af seks opstillede er kvinder: Det har stået for lavt på dagsordenen
Birger Hauge
Læs også
En ud af seks opstillede er kvinder: Det har stået for lavt på dagsordenen

Profession er vigtigere end køn

Selv om det er vigtigt med kvinder i byrådene, mener hun dog ikke, at hun har gjort en forskel i Ringsted Byråd i kraft af sit køn.

- Jeg tænker ikke, at jeg har gjort en forskel som kvinde. Jeg tænker, at jeg har gjort det i kraft af min profession og i kraft af min viden om folkeskolen. Jeg har mere bidraget med min faglige viden, end jeg har som kvinde.

Rikke Hedegaard er dog ikke helt ude af politik. De næste fire år vil hun fortsætte i bestyrelsen for den lokale partiforening, og så er det måske tid til at komme tilbage til byrådet.

- Jeg prøver igen om fire år, men til den tid er mine børn også 21 år, siger hun. 


Nyhedsoverblik