EU skærer mere end halvdelen af torskekvoterne i Østersøen

Danske fiskere skal skære markant ned på fangsten af torsk i den vestlige Østersø næste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Østersølandene er mandag aften blevet enige om en reduktion af torskekvoterne i den vestlige Østersø. EU-Kommissionen har nikket ja til aftalen.

Næste år må danske fiskere lade sig nøje med under halvdelen af de torsk, som de i dag kan fange i området. Aftalen betyder nemlig en reduktion på 56 procent.

Det er fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som på vegne af Danmark har forhandlet aftalen med sine europæiske ministerkolleger på et møde i Luxembourg.

- Jeg er tilfreds og betragter det som en halv sejr for Danmark, at vi kun endte med en reduktion på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø, siger fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

 - Det bliver stadig hårdt for fiskerne og fiskersamfundene, men fra en katastrofe er vi kommet ned på en blødere landing.

Eksperter ville skære 88 procent

Det har tidligere været fremme, at kvoterne i den vestlige Østersø skulle skæres med helt op til 88 procent. Sådan lød forslaget fra EU-Kommissionen, og det fik det i den forgange uge til at løbe koldt ned ad ryggen på de danske fiskere.

- Det er en katastrofe, der er lagt op til, lød det fra næstformand Kim Kær Hansen fra Danmarks Fiskeriforening.

- Det vil medføre en direkte lukning af fiskeriet i store del af Østersøen. Det er klart, at det vil være de færreste virksomheder, der kan holde til at få skåret 88 procent af sin indtjening, sagde han.

Fødevareministeren har under forhandlingerne afvejet bådet hensynet til de danske fiskere og torskebestanden.

- Jeg har afvejet begge dele op over for hinanden. Vi har ikke et ønske om fra den danske regerings side at få ødelagt hverken vores fiskeres mulighed for en indtjening eller fiskersamfundet, siger ministeren.

- Samtidig kunne vi med det danske udgangspunkt nå bæredygtige mål allerede i 2018, som vi først skulle nå i 2020. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at vi er landet på det resultat, vi trods alt er landet på.

/ritzau/


Nyhedsoverblik