Epileptikere må kigge i vejviseren efter medicinsk cannabis

Epileptikere føler sig forbigået, fordi de ikke er med i politisk aftale om forsøg med medicinsk cannabis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Personer med kræft, sklerose eller en rygmarvsskade får i 2018 mulighed for at få udskrevet medicinsk cannabis af lægen.

Men op mod 50.000 danskere, der lider af epilepsi, vil fortsat være henvist til det illegale marked, hvis de vil søge lindring ved hjælp af cannabis.

Epilepsi er nemlig ikke med på listen over de sygdomsgrupper, som vil blive omfattet af den nye forsøgsordning.

Det ærgrer formand for Epilepsiforeningen Lone Nørager Kristensen.

- Det er mig ubegribeligt, at man ikke ønsker at sikre nogle bedre og mere sikre rammer omkring vores patientgruppe, når vi nu ved, at en del presses ud på et totalt ureguleret marked, hvor der ikke findes nogen former for uafhængig kontrol med produkterne, siger landsformanden.

Gode erfaringer i udlandet

Hun henviser til, at der er gode erfaringer fra udlandet med behandling af epileptikere med cannabis.

- Vi ser, at andre lande har en helt anden tilgang til området. Senest så vi på tv en israelsk læge have omfattende og gode praksiserfaringer med brugen af de her produkter til børn, som var svært invaliderede af deres epilepsi, siger Lone Nørager Kristensen.

Epilepsi er ikke en egentlig sygdom, men en samling af symptomer, der viser sig ved spontane og gentagne anfald.

Anfaldene opstår på grund af en forbigående forstyrrelse i hjernen og kan føre til, at man mister kontrollen over hele eller dele af sin krop.

Håber stadig

Formanden for Epilepsiforeningen har dog ikke endegyldigt afskrevet håbet om at blive en del af forsøgsordningen.

- Forligsteksten viser, at vi fortsat må arbejde på at få tydeliggjort teksten i det kommende lov- og vejledningsmateriale, så det specifikt og tydeligt fremgår, at der bliver en reel bagdør til at bruge behandlingen lovligt mod andre sygdomme også, siger Lone Nørager Kristensen.

Mens Epilepsiforeningen er skuffet, er der begejstring hos Scleroseforeningen.

- Det er en glædens dag for alle de mange patienter, der lider af smerter og spasmer, som ikke kan afhjælpes tilstrækkeligt med konventionelle lægemidler, siger foreningens direktør, Klaus Høm.

- De har hidtil haft valget mellem enten at kriminalisere sig ved at skaffe deres medicin på illegal vis eller at leve med stærke smerter eller spasmer og en stærkt forringet livskvalitet til følge, siger han.

Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år.

/ritzau/


Nyhedsoverblik