Ensomme mænd har større risiko for at dø af en hjertesygdom

Et nyt studie viser, at mænd, der bor alene, har markant større risiko for at dø af en hjertesygdom. Hjerteforeningen efterlyser fokus på ensomhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mathias Toft Heidelbach bor alene i en lejlighed i Slagelse.

- Jeg tror bare, det er nemmest at bo alene. Men man bliver selvfølgelig også lidt ensom. Det dér med at tage opvasken og lave mad til én person. Det er ikke altid lige fedt, siger han.

Førstehjælper
Læs også
Hjertestartere kommer sjældent i brug
Førstehjælper
Læs også
Hjertestartere kommer sjældent i brug

Men også helbredet lider under ensomheden. Det viser et nyt studie lavet af danske læger med støtte fra Hjerteforeningen. Her lyder konklusionen, at mænd, der bor alene, har 90 procent større risiko for at dø af en hjertesygdom.

- Det er voldsomt. Det er ikke så rart at vide, siger Mathias Toft Heidelbach.

Artiklen fortsætter under billeder...

Mathias Toft Heidelbach kan godt føle sige ensomme nogle gange.
Mathias Toft Heidelbach kan godt føle sige ensomme nogle gange. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Kan ændre hormonbalance

Lægerne bag studiet ved endnu ikke, hvorfor tallene er så markante, men hos Hjerteforeningen er de ikke overraskede over, at ensomhed påvirker helbredet.

quote Når man er ensom, så har man måske tendens til at spise lidt mere usund. Man også tendens til at skyde sin egen velfærd lidt til side

Morten Ørsted-Rasmussen, forebyggelseschef, Hjerteforeningen

- At føle sig ensom kan gå ind og ændre ens hormonbalance. Det kan også gøre, at ens kar ændrer sig, så man får højere blodtryk eller øger risikoen for blodpropper, siger Morten Ørsted-Rasmussen, der er forebyggelseschef i Hjerteforeningen.

- Og så er der det adfærdsmæssige. Når man er ensom, så har man måske tendens til at spise lidt mere usund. Man også tendens til at skyde sin egen velfærd lidt til side. Man får måske ikke lige ringet til lægen eller taget sin medicin.

Mere fokus på ensomhed

Men det er svært at vide, hvordan man kan komme ensomheden og dermed den forhøjede risiko for hjertesygdomme til livs, siger Morten Ørsted-Rasmussen.

stor_forskel_paa_adgang_til_hjertestartere.transfer1.jpg
Læs også
75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen
stor_forskel_paa_adgang_til_hjertestartere.transfer1.jpg
Læs også
75-årige Arne fik hjertestop midt i svømmehallen

- Det er lidt nyt, vi ved ikke så meget om, hvad man kan gøre. Men man kan måske sætte ind strukturelt. Vi kan i kommunerne og på nationalt niveau sætte fokus på ensomhed som risikofaktor. Vi sætter fokus på fysisk aktivitet, rygning, overvægt og alkohol, men den mentale del er ikke altid en del af sundhedspolitikkerne, siger han.

- Vi mener, det er vigtigt, at man får mental sundhed og ensomhed ind i både de nationale, men også de kommunale sundhedspolitikker.

Artiklen fortsætter under billedet...

Morten Ørsted-Rasmussen er ikke overrasket over studiets konklusion.
Morten Ørsted-Rasmussen er ikke overrasket over studiets konklusion. Foto: TV 2

Vil gerne flytte på kollegie

Mathias Toft Heidelbach regner med at undgå at blive en del af den kedelige statistik. Han regner nemlig ikke med at skulle leve alene ret meget længere.

- Jeg vil gerne flytte på kollegium eller noget i den dur. Af den årsag, at der er nogen omkring én. Man kan lave mad sammen og snakke sammen og være mere end bare sig selv.

I alt deltog 3.300 mænd i undersøgelsen, og lægerne fulgte dem over en periode på 32 år. Kvinder har ikke været en del af undersøgelsen.


Nyhedsoverblik