Endnu en sølvskat gravet op - denne gang ved Slagelse

Sølvmønter, en armring og stumper af sølvsmykker fra vikingetiden er blevet fundet på en mark syd for Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er dukket en del gamle skatte op på Sjælland og Lolland-Falster på det seneste. Og nu har en detektor igen givet positivt udslag. Denne gang var det på en mark syd for Rosted ved Slagelse, at en detektorfører havde heldet med sig.

Skatten menes at være fra Gorm den Gamles tid omkring midten af 900-tallet, og den består af mange hele arabiske mønter, enkelte danske mønter, små stumper af arabiske mønter, én armring med tre små ringe samt flere større og mindre stumper af forskellige guldstykker.

Det skriver Slagelse Museum i en pressemeddelse.

Foruden alle sølvsmykkerne var der også to guldstykker blandt de fundne genstande, og det er  ifølge museet et meget sjældent syn i området.

1500 år gammel guldskat fundet på Lolland
Læs også
Detektorfører finder 1.500 år gammel guldskat på Lolland
1500 år gammel guldskat fundet på Lolland
Læs også
Detektorfører finder 1.500 år gammel guldskat på Lolland

Har fundet andre skatte

Skatten blev fundet af Per Kirckhoff Hansen, og han har tidligere fundet sølvmønter syd for Slagelse.

Det fik museet til at tro, at det var andre stykker fra samme skat, men det var det ikke. Det er en helt ny sølvskat, slår museet fast.

De fortæller samtidig, at det formodentlig var meningen, at skatten skulle graves ned igen. Den er fundet i kanten af et vandområde, men efter al sandsynlighed lå der dengang en boplads tæt ved. Det er i hvert fald tilfældet med flere af de kendte sølvskatte fra samme periode.

Per Kirckhoff Hansen har bestemt nogle af de arabiske mønterne til at stamme fra det nuværende Tashkent i Usbekistan. Resten skal endeligt bestemmes på Nationalmusset.

Men det er muligt at få skatten at se, inden den bliver flyttet til hovedstaden til nærmere undersøgelse. Den kan ses på Slagelse Museum den 21. december mellem klokken 15 og 19.

b_2.jpg
Læs også
Detektorfører finder sjælden bronzealderskat på Lolland
b_2.jpg
Læs også
Detektorfører finder sjælden bronzealderskat på Lolland

 


Nyhedsoverblik