Skole i Tølløse har knækket koden til at hjælpe ordblinde børn

På Klidedamsskolen i Tølløse får ordblinde elever intens undervisning i at bruge en IT-rygsæk, der kan hjælpe med at læse ord op.

TV ØST har dækket en række historier om ordblinde børn, der ikke får hjælp. Men en skole i Tølløse gør en dyd ud af at hjælpe elever, der har svært ved ord.

På Kildedamsskolen i Tølløse går det godt med at hjælpe børn, der er ordblinde.

Ved afgangsprøverne sidste år gik det så godt, at de ikke kunne skelne mellem de elever, der var ordblinde og de elever, der ikke var.

- Ordblindhed er jo blot en afkodningsvanskelighed mellem lyd og bogstav, og jeg tænker, at her på skolen klarer de ordblinde elever sig rigtig godt, fordi de får noget støtte og hjælp, der hvor de er, siger Stine Kofoed, læsevejleder på Kildedamsskolen.

Sidste år kunne vi ikke spotte de ordblinde elever ud fra deres eksamensbeviser, for deres afgangsbeviser var ligeså gode som alle de andres

Stine Kofoed, læsevejleder på Kildedamsskolen

IT-rygsække og computerprogrammer hjælper ordblinde

En af de elever, som skolen har hjulpet på vej er David Engvartsen fra 9.klasse. Han er blevet uddannet i at bruge en såkaldt IT-rygsæk, der er særligt udviklet til ordblinde.

- Den hjælper med at læse op og komme med nogle ord, jeg kan sætte ind, hvis jeg ikke forstår dem, siger han til TV ØST.

Computerprogrammet, der indgår i IT-rygsækken hjælper de ordblinde elever. Det er der brug for i en hverdag fyldt med ord, når ord netop er det, der volder én problemer.

Læs også Ordblindeforeningen: Jo før man gør noget, jo mindre bliver problemet

Støtte og hjælpemidler forbedrer trivsel

Men blot at få udleveret en IT-rygsæk er ikke nok. På Kildedamsskolen får eleverne intensiv undervisning i at bruge IT-rygsækken.

- Sidste år kunne vi ikke spotte de ordblinde elever ud fra deres eksamensbeviser, for deres afgangsbeviser var ligeså gode som alle de andres. Det var vi rigtig glade for, siger Christina Adelvard, der er E-lærer på Kildedamsskolen.

Mathias Hemmingsen og Mads Helmer har fået undervisning i IT-rygsækken siden 4. klasse. Nu går de i 6 klasse. De er blevet mere glade for at gå i skole.

- Det er faktisk dejligt. Så ved vi alt. Eller noget. Vi følger bedre med i timerne, siger de.

Læs også Ekspert i ordblindhed: Med de rette hjælpemidler kan man nå rigtig langt

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App