En rockerborg som nabo - har du noget at frygte?

I weekenden mødte politiet talstærkt op til en fest i en ny rockerborg ved Egebjerg på Falster. Men beboerne i landsbyen skal ikke frygte den ny nabo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når man kører nordpå ud af den lille by Egebjerg på Falster, rammer man et T-kryds og en stor grå villa med rødt tag. Umiddelbart ligner villaen så mange andre villaer på de kanter - og i resten af landet i øvrigt. Men inde bag ruderne i de hvidsprossede vinduer holder rockergruppen Satudarah til. Og derfor påkalder huset sig i øjeblikket ekstra opmærksomhed. 

Rockergruppen er for nylig flyttet ind i ejendommen ved Egebjerg, efter det lykkedes Guldborgsund Kommune at bruge en særlig paragraf i planloven (§14) til at nægte rockerne at leje den tidligere trælasthandel i Idestrup ca. fem kilometer syd for Egebjerg. 

Kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune Søren Bonde har tidligere sagt til Folketidende, at:

- Der må ikke herske tvivl om, at vi som kommune ikke ønsker rockere eller rockerrelaterede aktiviteter i vores kommune.

Også justitsminister Søren Pape Poulsen er bekymret over rockerborgene.

- Det er åbenlyst, at rockerborge på villaveje og i andre boligområder gør beboerne i området meget utrygge. For de er dybt skræmmende, og jeg ville personligt ikke føle mig tryg, hvis jeg boede i nærheden af en rockerborg, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Er det utrygt?

Det er svært at finde statistik eller forskning, der entydigt peger på en forøget risiko ved at bo ved siden af en rockerborg. Det nærmeste, man kommer, er den betænkning, justitsministeriets Rockerborg-udvalg kom med sidste år. Her har man baseret sin vurdering af generne ved rockerborge på oplysninger fra Rigspolitiet, en spørgskemaundersøgelse blandt kommunerne, samt en beskrivelse fra en nabo til en rockerborg. 

Generelt beskrives generne som værende værst, hvis rockerborgen ligger i et tæt bebygget område. Beboerne føler sig generelt utrygge over tilstedeværelsen af rockere og deres biler og motorcykler i gadebilledet, ligesom deres fester kan være særdeles støjende. 

30syd-politiaktion_mod_satudarah.001masket.jpg
Læs også
Stor politiaktion på Falster: Politi slår til mod rockerfest
30syd-politiaktion_mod_satudarah.001masket.jpg
Læs også
Stor politiaktion på Falster: Politi slår til mod rockerfest

Desuden oplever Rigspolitiet, at den øgede patruljering kan virke utryghedsskabende for de omkringboende. Politiinspektør ved Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi understreger dog i dag overfor TV ØST, at patruljeringen er præventiv.

- Borgerne skal se den øgede patruljering som en indsats, der skal forebygge, at nogen får en dum idé, siger Kim Kliver. 

Ingen forøget risiko for hærværk

Utrygheden i forhold til forøget kriminalitet i området omkring rockerborge er svær at få begrundet i statistik. Tal fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, viser ganske vist, at antallet af sårede i banderelaterede skudepisoder er steget voldsomt fra 19 i 2015 til 64 sidste år. Men for det første er bandekonflikterne, hvor forskellige grupperinger bekriger hinanden, også steget i antal i perioden, og for det andet er langt de fleste skyderier foregået i København.

Når det kommer til bekymring for sit hus, havemøbler og dyrt indbo, skriver Rigspolitiet, at hærværk ikke udgør et generelt problem, og at rockerne ikke accepterer indbrud begået af hverken medlemmer eller tilhængere.  

De tager ikke dine børn

Kommuner, der har eller har haft rockerborge, modtagter forskellige bekymrede henvendelser fra naboerne til rockerborgene. De er blandt andet bange for, at deres børn og unge bliver rekrutteret af rockerbanderne. 

John Brædder
Læs også
Borgmester om Satudarah: Grib ind, før det er for sent
John Brædder
Læs også
Borgmester om Satudarah: Grib ind, før det er for sent

Men Rigspolitiet vurderer ifølge betænkningen fra Rockerborg-udvalget, at helt almindelige naboers børn og unge ikke er i overhængende fare for at blive rekrutteret til rockergrupperne. Det er ikke normalt, at rockernes fester fungerer som åbent hus, og det er Rigspolitiets erfaring, at det især er kriminelle og voldsparate unge, rockerne går efter at rekruttere. 

Politiinspektør Kim Kliver vil gerne nedtone frygten.

- Man skal ikke gå og være nervøs, det er der ikke grundlag for, siger han.

 

 

  


Nyhedsoverblik