Direktørfruer køber også genbrugstøj: - En bevidsthedsbølge er skyllet ind over os

Det er blevet hipt at købe genbrugstøj, og modsat tidligere handler det ikke længere om økonomi, men om forbrugsbevidsthed, lyder det fra en ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Genbrugstøj er hipt.

Sådan lyder det fra Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia, der er et videnshus med særligt fokus på forbrugeradfærd.

Brugt tøj
Læs også
Genbrugstøj er et hit - og konkurrencen er stor
Brugt tøj
Læs også
Genbrugstøj er et hit - og konkurrencen er stor

quote Otte ud af ti danskere går ind for en bæredygtig økonomi. Vi genbruger meget mere, end vi gør tidligere

Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavia

Og at genbrugstøj er højeste mode, kan man blandt andet mærke hos Folkekirkens Nødshjælps nye sorteringslager i Rønnede ved Faxe. Her ankommer der hver uge 1,3 ton brugt tøj, som bliver sendt ud til genbrugsbutikkerne på Sjælland.

Kunderne hiver tøjet ned at hylderne, og de velgørende tjener hvert år millioner af kroner på at sælge tøjet til danskerne.

- Vi ser generelt, at genbrug er blevet hipt blandt danskerne. Otte ud af ti danskere går ind for en bæredygtig økonomi. Vi genbruger meget mere, end vi gør tidligere, siger Dorte Wimmer.

Dorte Wimmer fortæller, at genbrug stadig er på vej frem.
Dorte Wimmer fortæller, at genbrug stadig er på vej frem. Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Men der er også stor konkurrence på genbrugsmarkedet. Er der plads til alle?

- Indtil videre er der plads til alle. Det er klart, at der er også loft på, hvor meget vi genbruger, men vi er slet ikke nået dertil endnu. Man kan sagtens have en T-shirt eller skjorte på, der er genbrug og så samtidig have nye bukser eller sko på. Så på den måde er genbrugstøjet bare et supplement til vores garderobe.

DET TJENER DE VELGØRENDE ORGANISATIONER PÅ BRUGT TØJ:

  • Røde Kors: 66 millioner
  • Folkekirkens Nødhjælp: 28,6 millioner
  • Danmission: 16,6 millioner
  • Blå Kors: 11 millioner

 

Tallene er fra regnskabsåret 2017

Vidner om individualitet

Genbrugsbutikkerne bliver mere og mere professionelle. Hvad siger detailbranchen til det?

- Det er klart, at genbrugsbutikkerne går ind og tager noget af omsætningen fra detailhandlen. Men man skal nok mere se genbruget som et supplement eller såkaldt fast fashion. Og så har genbrugstøjet nogle værdier. Det afspejler, at man er bevidst om sit forbrug, og at man ikke bare køber nyt og smider væk, siger Dorte Wimmer.

quote Vi ser, at direktørfruen også køber genbrugstøj. Så det er drevet af nogle helt andre værdier. Det med genbrug er en del af en større bevidsthed om forbruget

Dorte Wimmer, Retail Institute Scandinavia

- Samtidig vidner det om individualitet, som man gerne vil signalere. Det er jo one-of-a-kind. der er kun den enkelte skjorte, man finder, fordi det er genbrug.

Læs også
Frivillige finder sekscifret beløb i husholdningsmaskine fra genbrugsplads
Læs også
Frivillige finder sekscifret beløb i husholdningsmaskine fra genbrugsplads

Men der har altid været modebølger, og genbrug var også hot i 90’erne. Hvor længe tror du, at genbrug vil have den status, det har nu?

- Tidligere så man, at formålet med genbrug var økonomien, fordi man måske ikke havde råd til at købe nyt. Det er det ikke nu. Vi ser, at direktørfruen også køber genbrugstøj. Så det er drevet af nogle helt andre værdier. Det med genbrug er en del af en større bevidsthed om forbruget, og vi ser også kamp mod madspild og andre initiativer, hvor vi skal være gode mod miljøet. Så der skyller en kæmpe bevidsthedsbølge ind over os, og der er genbrug ét af midlerne, der boomer i øjeblikket.

Det nye sorteringslager i Rønnede er Folkekirkens Nødhjælps forsøg på at følge med konkurrencen og samtidig få så mange penge som muligt ud af de brugte klæder.

Hver uge ankommer der 1,3 tons brugt tøj til Folkekirkens Nødhjælps nye sorteringslager i Rønnede ved Faxe.

Nyhedsoverblik