Eksperter vil begrænse fiskeriet i regionale fjorde

Lystfiskerturister er en god forretning for kommuner, men flere steder står det så skidt til med bestanden af fisk, at Danmarks Sportsfiskerforbund nu slår alarm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Står det til Danmarks Sportsfiskerforbund skal fiskeriet i eksempelvis Præstø og Karrebæk Fjorde snart være meget mere begrænset, end det er i dag.

Bestandene af de eftertragtede havørreder er nemlig under massivt pres blandt andet på grund af fiskegarn flere steder. 

Det fortæller DR Sjælland.

Lystfiskerturisterne i regionen er ellers i høj kurs hos flere kommuner, men det står ret skidt til med antallet af fisk, som fiskerne kan få på snøren.

- Vi er helt dernede, hvor vi skraber bunden og hvor de her bestande hænger fast med det yderste af brystfinnerne om jeg så må sige, fortæller biolog Peter Henriksen hos organisationen Fishing Zealand til DR Sjælland.

Bestandene kan rent faktisk være udrydningstruede, fortæller Peter Henriksen. Havørrederne i Karrebæk og Præstø Fjord har ellers været i områderne siden istiden og er særligt tilpassede de forhold dér. Men der skal ikke meget mere til for at udslette dem, lyder det.

Et forskningsprojekt viser, at kun ganske få procent af havørrederne i det sydsjællandske vandløb, der når tilbage for at gyde og det får nu Danmarks Sportsfiskerforbund til at foreslå et begrænset fiskeri ved fjordene i Præstø og Karrebæk.

Både for lystfiskere og for garnfiskere. 

- Det er klare tegn på et omfattende overfiskeri af ørred-bestandene, og derfor bør der gøres noget nu, siger biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert til DR Sjælland.

Sportsfiskerforbundet vil inden længe henvende sig til miljø- og fødevareministeren for at få beskyttet de sårbare sydsjællandske ørred-bestande, men indtil videre har folketingsmedlem Erling Bonnensen sagt, at de vil kigge på sagen.

- De skal være meget velkommen til at sende deres rapport, undersøgelse og synspunkter til os, så vil vi naturligvis se på det. Men vi kan desværre ikke træffe nogen beslutning her nu, siger Erling Bonnensen (V), der er miljø- og fødevareordføre, til TV ØST. 

Hvert år bliver der på landsplan fanget mere end 300.000 ørreder af lystfiskere


Nyhedsoverblik