Eksperter: Femern-forbindelsen bør undersøges til bunds

Det vil være relevant med en ekstern vurdering af projektet, før man forlænger endnu engang, mener eksperter

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Eksperter: Femern-forbindelsen bør undersøges til bunds

Femern-projektet har været ramt af så mange fejlestimater og forsinkelser, at projektet bør undersøges til bunds, før politikerne sætter flere skattemilliarder på højkant for at få bygget tunnelen til Tyskland.

Sådan lyder det fra to professorer, efter at Finans har afdækket, at der er store ekstraregninger på vej.

quote Før politikerne forlænger de meget store kontrakter, bør de få lavet en realistisk vurdering af projektet. Sådan en har vi ikke i dag, og sådan en har vi aldrig haft

Bent Flyvbjerg,

Femern har på grund af problemer i Tyskland rykket projektets tidsplan, så man ikke længere regner med at kunne overholde deadline på de store entreprenørkontrakter. Ifølge interne dokumenter står Femern til at skulle betale op imod 1 milliard kroner i kompensation for de forældede kontrakter.

Derudover skal man betale en ny kompensation for at få entreprenørerne til at acceptere en tysk godkendelse efter 2019, skriver Finans.

Professor: Lav en realistisk vurdering af projektet

Professor Bent Flyvbjerg, der leder Oxford Universitys forskning inden for megaprojekter, opfordrer politikerne til at træde på bremsen.

- Før politikerne forlænger de meget store kontrakter, bør de få lavet en realistisk vurdering af projektet. Sådan en har vi ikke i dag, og sådan en har vi aldrig haft, siger Bent Flyvbjerg til Finans. 

Femern_tunnel_animation_ovengra.jpg
Læs også
Femern Bælt-projektet får EU-støtte på en milliard kroner
Femern_tunnel_animation_ovengra.jpg
Læs også
Femern Bælt-projektet får EU-støtte på en milliard kroner

På Aalborg Universitet hæfter professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh sig ved, at Femern igen og igen har skudt forbi med sine tidsplaner for projektet.

- Når nogen skyder galt så mange gange, er man nødt til at overveje, om man stadig tror på dem. Det vil være relevant med en ekstern vurdering af projektet, før man forlænger endnu engang, siger Per Nikolaj Bukh.


Nyhedsoverblik