Ekspert: Svært at være fuldbyrdig borger uden internet

Ikke alle ansøgere får penge fra bredbåndspuljen, selv om ekspert mener, at internetadgang er nødvendigt for at være fuldbyrdig borger i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Næstved Kommune har hele seks projekter i dag fået tildelt tilskud fra bredbåndspuljen.

Projekterne modtager tilsammen 28 millioner kroner af den 100 millioner kroner store pulje.

Samtidig er Lolland, Vordingborg og Odsherred Kommune alle blevet forbigået.

Lokalsamfund i tre kommuner havde i alt ansøgt om penge til fem projekter, men ikke et eneste af dem har fået midler fra puljen.

- Svært at være fuldbyrdig borger

Spørgsmålet er så, om man kan begå sig som borger i dagens Danmark uden internet.

Skal du have styr på dine penge i banken eller indberette dine oplysninger til SKAT, ja, så kræver det alt sammen en internetforbindelse, og derfor bliver det svært at klare sig uden, mener Steffen Dalsgaard, der er lektor ved Institut for Business IT på IT-Universitet.

- Det er svært at være en fuldbyrdig borger i Danmark uden internet, siger han.

- Megen af den interaktion, vi foretager med det offentlige, er i dag nødvendigt at foretage på internettet. Vi er forpligtet på e-Boks og NemID, og det er rigtigt svært at være en del af samfundet, hvis man ikke kan tilgå alt det, siger Steffen Dalsgaard.

Offentlige platforme kræver nyeste software

Det kræver ikke bare internetforbindelse - det kræver en særlig god forbindelse at kunne tilgå flere af de offentlige platforme.

- Hvis man skal være med på lige fod med andre, så kræver det en hurtig forbindelse. Meget af den programmering, der foregår i dag, bliver tungere og tungere og kræver flere ressourcer. Der er en konstant udvikling i, hvor hurtigt vores processer kører, fortæller Steffen Dalgsgaard. 

- Der er for eksempel så store sikkerhedsforanstaltninger forbundet med netbank, at man hele tiden skal være opdateret med den seneste sikkerhedssoftware.

- Internet er en samfundsret

Odsherred Kommune er et af de steder, som ikke har fået del af årets bredbåndspulje.

Det undrer borgmester Thomas Adelskov (S), som påpeger, at regeringen selv har udpeget kommunen til at være det område i landet med den dårligste internetforbindelse.

- Jeg har før kritiseret den bredbåndspulje. For mig er internetforbindelse en samfundsret på lige fod med adgang til vand og elektricitet. Det er urimeligt, at der er nogle områder i Danmark, som selv skal betale for at have adgang til internettet, siger Thomas Adelskov.

Internet er nødvendigt for erhvervslivet

Den holdning bakker IT-ekspert Steffen Dalsgaard op om. Han fremhæver, at alle bør have lige adgang til internettet, da det kan have stor betydning for erhvervslivet og væksten i en pågældende by, der mangler internet eller har en dårlig forbindelse.

Han fremhæver, at erhvervsdrivende med eget CVR-nummer, der arbejder hjemmefra, er afhængige af en internetforbindelse for at kunne udføre deres arbejde.

Det samme er større IT-virksomheder, der er begyndt at oprette datacentre rundt omkring i landet. 


Nyhedsoverblik