Det vi har sammen

Ekspert om påbud til sygehus: - Når de giver påbud, er problemerne massive

Arkivfoto.

Holbæk Sygehus har fået kritiske påbud af Arbejdstilsynet, fordi personalets arbejdsmængde er for stor. Og det er ikke kutyme, lyder det fra en ekspert.

Arbejdsmiljøet på Holbæk Sygehus er under kritik.

Arbejdstilsynet har nemlig givet sygehuset tre kritiske påbud samt et rådgivningspåbud, fordi arbejdsbyrden og tidspresset forringer personalets sikkerhed og sundhed.

Og det er ikke hver dag, at Arbejdstilsynet giver påbud på den måde, som de har gjort til Holbæk Sygehus, lyder det fra Peter Hasle, der er arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet.

Når de giver et påbud, så er det, fordi arbejdsmiljøloven er overtrådt

Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker, Aalborg Universitet

-  Det er ikke kutyme – der bliver givet ret få. Og det er, fordi det er svært for Arbejdstilsynet at dokumentere, at der er problemer. Så når de giver påbud, er det, fordi problemerne er veldokumenterede og massive, siger han.

- Det er svært for det psykiske arbejdsmiljø – det er lettere at se på en stige eller stillads, om den er i orden, men at se om folk arbejder meget eller for lidt, kan være svært at konstatere mere objektivt. Så dels har de undersøgt det grundigt og dels har de nogle meget klare udsagn om, hvad der er problemerne.

Loven er overtrådt

Hvor meget skal der til, før de giver påbuddet?

Læs også Tilsyn giver Holbæk Sygehus kritiske påbud: Arbejdspres går udover personalets sundhed

- Det, Arbejdstilsynet vil sige, er en konkret vurdering. Man har jo ikke et centimetermål på arbejdsbelastning i den sammenhæng, siger Peter Hasle.

Hvor alvorlig skal sygehuset tage det?

- Når de giver et påbud, så er det, fordi arbejdsmiljøloven er overtrådt. Og det vil sige, at de overtræder loven, og det er i sig selv alvorligt. Og formelt set har de risiko for at få bøder, hvis de ikke gør noget ved det, lyder det fra Peter Hasle.

Søvnbesvær, kort lunte og intet overskud

I en rapport fra Arbejdstilsynet, som TV ØST har fået indsigt i, kan man læse, at personalet er under pres. 

Der står blandt andet:

Læs også Få overblikket: Her er alle sagerne fra Holbæk Sygehus

[…] flere læger er gået grædende hjem, og en anden er brudt sammen foran en bagvagt. Lægerne oplyste derudover om søvnbesvær, kort lunte og manglende overskud til familien, hovedpine dagligt som er væk i weekenden, humørsvingninger og en følelse af magtesløshed.

Og det massive arbejdspres kan Laurits Schou Kromberg, der er fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på Holbæk Sygehus, nikke genkendende til.

- Det bekræfter os i det, vi selv tænker – at vi har for travlt for at kunne håndtere patienterne ordentligt. Det er specielt to afsnit på Medicinsk Afdeling, hvor plejepersonalet og lægerne simpelthen har for travlt til at kunne se patienterne ordentligt, siger han til TV ØST.

Holbæk Sygehus afventer en afgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, før de ønsker at kommentere på påbuddene.  

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App