Ekspert om kommunale rygeforbud: - Der er ingen tvivl om, at det har en effekt

Det kan medføre stor utilfredshed hos medarbejderne, men kommunale rygeforbud i arbejdstiden virker, fastslår ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nikotinplaster, tyggegummi eller en kold tyrker.

Det er om at finde den rette rygestopsmetode, når der bliver indført rygeforbud i arbejdstiden.

Og det er virkeligheden for kommunalt ansatte i 21 ud af landets 98 kommuner.

quote Hvis du indfører røgfri arbejdstid, vil det med sikkerhed betyde, at der er nogen, der holder op, fordi det bliver for besværligt

Morten Grønbæk, direktør i Statens Institut for Folkesundhed, dr.med.

I vores region er Sorø, Guldborgsund og Holbæk Kommuner totalt røgfrie i arbejdstiden, mens der i Odsherred, Kalundborg og Slagelse Kommuner er rygeforbud på enkelte arbejdspladser.

I dag hoppede endnu en kommune med på vognen. Økonomiudvalget i Næstved Kommune valgte nemlig at sende et forslag om at indføre rygeforbud i arbejdstiden for kommunalt ansatte i byrådet.

Forbud virker

Det er ifølge direktør i Statens Institut for Folkesundhed, dr.med. Morten Grønbæk, en meget effektiv løsning på ryge-problematikken i kommunerne at indføre forbud.

- Der er overhovedet ingen tvivl om, at det vil have en effekt på rygning. Hvis du indfører røgfri arbejdstid, vil det med sikkerhed betyde, at der er nogen, der holder op, fordi det bliver for besværligt, siger han.

0014hq.jpg
Læs også
Rygeforbud på vej - politikere vil skodde de ansattes smøger
0014hq.jpg
Læs også
Rygeforbud på vej - politikere vil skodde de ansattes smøger

Morten Grønbæk påpeger, at rygeforbuddet bliver hjulpet godt på vej af det faktum, at tre ud af fire rygere rent faktisk har et ønske om at kvitte smøgerne.

- Vi ved fra andre undersøgelser, at mindst 75 procent af rygerne vil gerne stoppe. Når man forbyder rygning, vil det være oplagt at lade følge op med rygestopkurser. så når det meldes ud på arbejdspladsen, er der mulighed for, at rygere kan komme kurser og får hjælp til aflastning.

Kræver tid og tilvænning

Det er Kræftens Bekæmpelse, der hjælper kommunerne med at skodde cigaretterne, og organisationen oplever, at det kræver tid, når man skal indføre sådan et forbud.

quote Mindst 75 procent af rygerne vil gerne stoppe

Morten Grønbæk, direktør i Statens Institut for Folkesundhed, dr.med.

- Det, som vi hører fra kommunerne, er, at forberedelsestiden er rigtig vigtig, når man indfører røgfri arbejdstid. Vi anbefaler, at man indfører det et halvt til helt år før for at klæde alle medarbejdere og ledere på, så alle ved, hvorfor man har valgt at indføre det, siger Camilla Freltoft Junge, der er projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed mener, at det er nyttigt med kommunale tiltag i forhold til rygeforbud, da folketingspolitikerne ifølge ham ikke gør meget for at forebygge rygning for tiden.

- Lige nu oplever vi, at man på Christiansborg virkelig sidder på hænderne i forhold til at gøre noget som helst på tobaksområdet, men det er jo rigtig positivt, at man vil gøre mere for borgerens sundhed ude i kommunerne gennem rygeforbud, siger han.

0013gw.jpg
Læs også
Rygestop:
Kommune kan tvinge sine ansatte til at kvitte smøgerne
0013gw.jpg
Læs også
Rygestop:
Kommune kan tvinge sine ansatte til at kvitte smøgerne

I forbindelse med forslaget om rygeforbud i Næstved Kommune har TV ØST startet en afstemning på Facebook. Her har over tusinde brugere deltaget i debatten ved at svare på, om de synes, at det er okay at forbyde rygning i arbejdstiden. I skrivende stund er 63 procent i mod et rygeforbud, mens de resterende 37 procent er for. Du kan selv stemme og deltage i debatten her.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forslaget om at indføre rygestop i arbejdstiden i Næstved Kommune er sendt i byrådet.


Nyhedsoverblik