Ekspert kommer med opråb til kommunerne på Folkemøde: - Brug pengene fornuftigt

Mange kommuner sender politikere og embedsmænd til Folkemøde. Men man skal have fokus på udbyttet, når man bruger skattekroner på det, mener ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Omkring 70.000 kroner til færgebilletter, overnatninger og aktiviteter på skibet Hjalm. Det lyder budgettet blandt andet på, når Holbæk Kommune sender en samling af 24 politikere og administrative medarbejdere til Folkemødet på Bornholm i denne weekend.  

Folkemødet bliver afholdt for 8. gang, og Holbæk Kommune har et samlet budget på 127.000 kroner, når de også sender deltagere fra UngHolbæk afsted til solskinsøen.

Men Holbæk er ikke den eneste kommune, der sender deres folk derover på det offentliges regning.

quote Det kan godt komme til at smage af personlig udvikling og spændende højskoleophold

Per Nikolaj Bukh

Kommuner som Stevns, Kalundborg og Lolland er også nævnt på deltagerlisten. Og i alt deltager otte ud af 12 borgmestre fra TV ØST’s sendeområde i folkefesten i Allinge.

Folkemøde må ikke ende som højskoleophold

Sidste år brugte Guldborgsund 150.000 kroner på Folkemødet, mens Holbæk brugte 127.000 på begivenheden i 2017. Til sammenligning valgte Faxe Kommune kun at bruge 8.496 kroner i 2017, mens Ringsted slet ikke deltog sidste år.

Men når kommunerne bruger penge fra de kommunale budgetter, skal de sikre sig, at Folkemødet ikke ender som en form for badeferie for deltagerne. Det mener Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Det er jo altid hyggeligt at komme til Bornholm og møde en masse mennesker, man kender og få en kold fadøl, mens solen skinner. Og få nogle spændende indtryk og en masse højtflyvende debatter, som er sjove at deltage i og høre på. Det kan man få rigtig meget ud af, hvis man har tid til det, siger Per Nikolaj Bukh og fortsætter:

- Det er jo ikke nødvendigvis noget, der er strengt nødvendigt for at lede en hvilken som helst kommune. Det kan godt komme til at smage af personlig udvikling og spændende højskoleophold.

Artiklen fortsætter under billedet.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, mener, at kommunerne skal have fokus på udbyttet, når de sender politikere og embedsmænd til Folkemødet på Bornholm.
Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, mener, at kommunerne skal have fokus på udbyttet, når de sender politikere og embedsmænd til Folkemødet på Bornholm.

Hold udgifter sammen med udbyttet

Folkemødet kan dog bringe flere gode ting med sig for en kommune eller region, såfremt man har et klart formål med deltagelsen, mener professoren i økonomistyring.

- Det er vigtigt, når man tager til Folkemødet – hvad enten man er embedsmand eller politiker – at man har fokus på, hvordan det egentlig er noget, som er relevant at bruge tid og penge på, når man er en kommune og bruger offentlige penge på det, siger han.

Han pointerer, at det er vigtigt, at deltagerne har fokus på udbyttet, hvis kommunerne selv involverer sig i arrangementerne. 

udklip.jpg
Læs også
Otte ud af 12 borgmestre dukker op på folkemødet
udklip.jpg
Læs også
Otte ud af 12 borgmestre dukker op på folkemødet

- Man skal have et særligt vigtigt synspunkt, man kommer frem med i den sammenhæng. Hvis man er derovre som tilhører, skal man have en idé om, hvad det er for nogle kontakter, man får, og hvad man får ud af at få de kontakter, siger han.

- For at kunne forsvare deltagelsen bør man have en indikation af, hvad det er for nogle kontakter, møder og inspiration, man får, som man ikke kunne få andre steder.

En halv million kroner på folkefest

Regionens kommuner brugte over en halv million kroner til sammen på den demokratiske folkefest i 2017. Og det kan lyde af mange penge, men ifølge Per Nikolaj Bukh, udgør beløbet kun en relativ lille del af det samlede kommunale budget.

Derfor kan man på en måde godt forsvare en eventuel deltagelse i Folkemødet.

- Det er en ret effektiv måde at netværke på. Så vi skal ikke som udgangspunkt bare blive forargede, hvis politikere og embedsmænd tager derover, siger Per Nikolaj Bukh.

Folkemødet fortsætter frem til søndag, hvor der bliver afholdt omkring 3.000 events. 

 


Nyhedsoverblik