Ekspert i jobskader: Danskerne er europamestre i at bruge medicin

På Sjælland siger næsten hver tredje af de adspurgte i en ny undersøgelse, at de tager medicin eller er i behandling for at kunne holde til at gå på arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste af os kender det. At sidde på arbejdet med ondt i nakken eller retter sig flere gange i kontorstolen, fordi man har ondt i ryggen.

Næsten én ud af tre tager medicin eller i behandling for at klare arbejdsdagen. Det viser en undersøgelse foretaget af Fødevareforbundet NNF og analysevirksomheden DMA Research. Hele 28 procent af de adspurgte, der arbejder i Region Sjælland, tager smertestillende medicin eller har været i behandling for arbejdsrelaterede smerter inden for de seneste tre måneder. 

Men der er der ikke noget overraskende i, ifølge Karen Søgaard, der er professor i fysisk aktivitet og sundhed på jobbet.

- Vi ved, at muskel og ledsmerter, som typisk er noget, folk tager medicin for, er noget, der er utrolig hyppigt. Hver femte dansker har ondt i muskler og led – det er specifikt læn, ryg, nakke og skuldre og for nogle er det også knæ og hofter, siger Karen Søgaard til TV ØST.

quote Bruger man det som en langvarig løsning, er det bestemt ikke en hensigtsmæssigt at håndtere sine smerter, for smerterne er tegn på, at der er noget galt i ens situation, og at man skal lave om på det

 Karen Søgaard, professor i fysisk aktivitet og sundhed på jobbet

Nogle brancher er mere ramte end andre. Brancher som kræver fysisk hårdt arbejde, som slagterier, mejerier og sukkervarer.

- For at kunne klare det daglige arbejde, har man brug for nogle redskaber til at kunne håndtere sin smerte. Det gælder især, hvis man er arbejdstager i de fysiske hårde jobs. Her kan det være særligt svært at gå på arbejde med muskler og ledsmerter, hvis man ikke har et redskab til at kunne dæmpe smerten med, siger eksperten i jobskader.

Professor i jobskader: Vi har en stor identitet i vores job

Men det er ikke udelukkende arbejdsskader, der er skyld i, at vi tager medicin. Generelt er Danmark nemlig det land i Europa, der tager mest medicin.

- Danskerne er europamestre i at bruge medicin. Det er nemt tilgængeligt, og det er forholdsvis billigt. Så det er en nem og hurtig måde at dæmpe smerterne, siger Karen Søgaard.

Danskerne er altså generelt ikke blege for at have et par piller i lommen, men ifølge professoren er arbejde så stor en del af vores samfund, at mange er tilbøjelige til at tage medicin for at kunne passe det.

- Vi har en stor identitet i vores job og vores arbejde. Vi vil gerne møde op på arbejde. Derfor gør man meget for at undgå sygefravær og kunne håndtere det og udføre sit daglige job, siger Karen Søgaard.

Børnehave
Læs også
Ansatte i sjællandske kommuner er de sygeste i landet
Børnehave
Læs også
Ansatte i sjællandske kommuner er de sygeste i landet

At være på piller på arbejde er ikke en løsning

Men det kan også have et uheldigt udfald for arbejdspladsen, når man går på arbejde på trods af, man ikke er 100 procent på toppen.

Lotte Bøgh andersen
Læs også
Forsker: Vi ser typisk, at sygefraværet falder med stigende uddannelse
Lotte Bøgh andersen
Læs også
Forsker: Vi ser typisk, at sygefraværet falder med stigende uddannelse

- Det betyder så, at man måske producerer mindre, men måske også at der er en lavere kvalitet i det, man laver, siger Karen Søgaard og henviser til de arbejdsmæssige konsekvenser. På det mere personlige plan er pillerne heller ikke en god løsning på den lange bane:

- Bruger man det som en langvarig løsning, er det bestemt ikke en hensigtsmæssigt at håndtere sine smerter, for smerterne er tegn på, at der er noget galt i ens situation, og at man skal lave om på det.

- Vi ved at på lang sigt, er det ikke en behandling, men en symptombehandling, siger Karen Søgaard og henviser til, at målrettet træning på længere sigt har den samme effekt som piller - nemlig at nedsætte smerter.


Nyhedsoverblik