Ekspert: Det stopper langtfra alle problemer

Tre kommuner vil renovere tomme huse i stedet for rive dem ned for at tiltrække tilflyttere. Men det stopper langtfra alle problemer, mener ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De ligger så smukt, husene på landet.

Mange af dem står tomme og tendensen de seneste år har været, at de faldefærdige ejendomme mange steder bliver revet ned. Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune vil nu gå en anden vej.

Derfor er de gået sammen med et arkitektfirma om at omdanne husene, så flere vil have lyst til at flytte til deres område.

Men ifølge en ekspert stopper det langtfra alle problemer.

quote Bare fordi du renoverer ét hus i en landsby, betyder det jo ikke, at alle de andre faldefærdige huse pludselig også bliver renoveret

Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter

- Smukke, gamle ejendomme kan ikke i sig selv vende udviklingen. Man skal skabe nogle attraktive landsbysmiljøer med liv, hvor folk rent faktisk vil bo. Og bare fordi du renoverer ét hus i en landsby, betyder det jo ikke, at alle de andre faldefærdige huse pludselig også bliver renoveret, siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter til TV ØST.

Det er nemlig en stor udfordring at tiltrække nye mennesker til området, selvom husene bliver shinet op.

- Så længe du ikke får flyttet flere mennesker til det nævnte område, så skaber du bare en kædereaktion, hvor et andet hus kommer til at stå tomt. Den helt store udfordring er de mange arbejdspladser, som er gået tabt de seneste år. Det er en smuk tanke at redde et hus ved Maribo-søerne, men det er simpelt hen for langt at pendle til København, hvor mange arbejdspladser er, siger Curt Liliegreen.

Flest huse står tomme på Lolland

På Lolland har man de seneste år revet 600 huse ned, og ifølge Curt Liliegreen kan det her projekt ikke stoppe den udvikling alene.

- Der er stadig mange faldefærdige huse, som skal rives ned de kommende år. Selvom det ikke er populært for politikerne at sige, må man prioritere i, hvilke små landsbyer man vil redde, og hvilke man vil vende det blinde øje til, siger han.

quote Der er stadig mange faldefærdige huse, som skal rives ned de kommende år

Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter

De tre kommuner, der er gået sammen om projektet har da også alle sammen store udfordringer med tomme beboelser. Værst ser det du på Lolland. 

- Man har en meget høj tomgang på Lolland. Det vil sige, at procentdelen af huse, hvor der ikke er registreret nogen beboelse, er høj. Ser man bort fra de helt små øer i Danmark, så er Lolland hårdest ramt. Her er 13,8 procent af boligerne ikke anmeldt som beboet, siger Curt Liliegreen.

Skab attraktive landsbyer

Den nye lovgivning om flex-boliger gør det muligt at sælge de seks boliger, der indtil videre er med i projektet, så folk ikke skal bo i huset fast. Det vil dog ikke gavne lokalområdet, mener Curt Liliegreen

- Bliver de solgt som flex-bolig, vil det ikke skabe arbejdspladser i området og heller ikke give en nævneværdig omsætning til området, siger han.

Derfor er hans budskab til kommunerne helt klart.

- Kommunerne må lave en helhedsplan: Hvad vil man bevare og hvad vil man rive ned. At redde for eksempel seks huse her har bare ikke en kæmpe effekt, siger Curt Liliegreen. 

Mange boliger står tomme 

  • Lolland Kommune: 13,8 procent af alle boliger, der er tilmeldt BBR, står tomme
  • Vordingborg Kommune: 9,2 procent af alle boliger, der er tilmeldt BBR, står tomme 
  • Guldborgsund Kommune: 8,8 procent af alle boliger, der er tilmeldt BBR, står tomme. 


Kilde: Boligøkonomisk Videncenter

Nyhedsoverblik