Ekspert: Det bør ikke tage så lang tid at undersøge optagelser

Ekspert i videoovervågning undrer sig over, at politiet har været knap et år om at undersøge optagelser i sagen om Emilie Meng.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vækker undren hos en ekspert i videoovervågning og en tidligere kriminalkommissær, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har været næsten et år om at få undersøgt overvågningsbilleder fra Korsør Station i sagen om Emilie Meng.

Politiet offentliggjorde tirsdag nyt i sagen om den 17-årige pige fra Korsør, som blev fundet dræbt juleaftensdag i en sø nær Borup. 

Politiet har nemlig fået undersøgt overvågningsbilleder fra stationen i Korsør, hvor Emilie Meng sidst blev set i live den 10. juli sidste år.

Videoen viser en lys personbil, der med stor sandsynlighed er en Hyundai i30 eller en bil, der ligner den meget. Politiet offentliggjorde tirsdag samtidig en rekonstruktion af overvågningsvideoen, mens de fortsat holder den oprindelige video hemmelig.

Skal igennem et computerprogram

Efterforskningsleder, vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, forklarede tidligere på ugen, at man har arbejdet med overvågningsvideoerne i næsten et år, før man offentliggjorde info om fundet.

Men fordi billedkvaliteten er så ringe, har politiet blandt andet været nødt til at få hjælp af udenlandske eksperter til at bearbejde materialet.

- Det tager under ingen omstændigheder et år, hvis man tager et overvågningsbillede og kører ind gennem et computerprogram, siger Thomas B. Moeslund, professor ved Aalborg Universitet og ekspert i videoovervågning, til TV ØST.

Helt konkret kører man de digitale overvågningsbilleder gennem et computerprogram, som gennemgår billedernes mange pixels og leder efter objekter som nummerplader eller ansigter.

- Generelt set er det ikke noget, som tager lang tid, når det handler om at hente data ud af video. Jeg har aldrig hørt om noget, der tager et år, siger Thomas B. Moeslund. 

emilie-meng-eftersoegning.jpg
Læs også
Politiet modtager interessante oplysninger i drabssagen om Emilie Meng
emilie-meng-eftersoegning.jpg
Læs også
Politiet modtager interessante oplysninger i drabssagen om Emilie Meng

Ikke sådan lige at få fat på

Når Thomas B. Moeslund skal forsøge at forklare, hvorfor politiet først offentliggør videooptagelser næsten et år efter Emilie Mengs forsvinden, så peger han på omkringliggende omstændinger.

- Nogle gange er det svært at få data ud af videoovervågningssystemer, simpelthen på grund af formataet som er være lavet til et lukket system. Det har politiet nogle gange problemer med, siger han.

- Det er ikke som data på en telefon, som man bare deler.

Han pointerer desuden, at det er en meget svær opgave, som politiet har været igennem. Ifølge ham skal man først finde frem til de rette eksperter med den rette viden eller udvikle eller tilpasse en ny algoritme, som kan håndtere den konkrete opgave.

Et stort puslespil

Peter Kastmand Larsen, retsantropolog ved Københavns Universitet, arbejder til dagligt med videoovervågning og hjælper politiet med deres efterforskning, har ingen kommentar til, at det har taget et år at undersøge videoovervågning. Men:

- Hvis man kigger isoleret på den enkle puslespilsbrik, videoovervågningen, så kan et år lyde som lang tid, man skal bare huske på, at det er en brik i puslespillet. Måske har politiet valgt at lægge en anden del af puslespillet først. Det er hele tiden den prioritering, som man sidder med, siger Peter Kastmand Larsen.

Tidligere kriminalkommissær: Det tager ikke et år

Kurt Kragh, der er mangeårig kriminalkommissær med 27 års erfaring i Rigspolitiets Rejsehold, undrer sig også over, hvorfor det har taget et år at undersøge videoovervågningen. 

Læs også
Derfor efterlyser politiet Hyundai i Emilie Meng-sag: Kan være gerningsmandens flugtbil
Læs også
Derfor efterlyser politiet Hyundai i Emilie Meng-sag: Kan være gerningsmandens flugtbil

- Jeg er noget forundret over, at der kan gå et helt år, fra man sikrer de her videooptagelser fra Korsør Station, indtil man når frem til, at det er en Hyundai i30, siger Kurt Kragh til TV ØST.

- Men omvendt er jeg enig i, at det ville være en rigtig dårlig løsning at lukke noget ud, som ikke er 100 procent sikkert. Det ville være fatalt, hvis poltiet oplyser, at det er Opel eller en Skoda. Derfor er det helt okay, at man sender det til udlandet og alle mulige specialister. Men det tager ikke et år at lave den undersøgelse, heller ikke i udlandet, tilføjer han.  

Ringe kvalitet

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi peger man især på kameraets placering på Korsør Station som en af hovedårsagerne til den ringe kvalitet. Der blev nemlig filmet gennem flere lag glas og på lang afstand. 

Læs også
Politiet afslører nyt i sagen om Emilie Meng: Efterlyser lys personbil
Læs også
Politiet afslører nyt i sagen om Emilie Meng: Efterlyser lys personbil

- Vi har gennemgået videooptagelser fra Korsør Station den 10. juli om morgenen, hvor Emilie forsvandt. I forbindelse med den gennemgang har vi kigget meget intenst på en videooptagelse af en bil, som kørte på den sydlige del af stationen klokken 04.07. Bilen kører rundt om bygningen på den sydlige side og kører ud på Storebæltsvej og forsvinder. Men den optagelse har været af så ringe kvalitet, at man faktisk slet ikke kunne se, hvilken bil type det var, sagde Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, tirsdag til TV ØST.


Nyhedsoverblik