Efter udbrud af fugleinfluenza: Det skal du gøre som hobbyavler

Reglerne for ejere af høns og andet fjerkræ er ikke strammet op efter fundet af fugleinfluenza. Fødevarestyrelsen har dog gode råd til avlerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi følger situationen. Og hvis den udvikler sig, så kan det blive nødvendigt at stramme reglerne. Det må vi se på hen af vejen.

Sådan lyder meldingen fra Stig Mellergaard, souschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, efter en gruppe selvdøde svaner ved Korsør er blevet konstateret positive for den alvorlige fugleinfluenza H5N6.

Samtidig har seere fortalt om en række selvdøde fugle, der er blevet fundet døde rundt om i vores region – blandt andet på Lolland og ved Slagelse. 

Skift fodtøj

Fugleinfluenzaen har rejst bekymringen hos en flere hobby-fjerkræavlere, som TV ØST har talt med. Blandt dem er Helene Rød Andersen fra Midtsjælland, der med syv høns i haven frygter, at der igen kommer krav om at holde fjerkræene indendørs, ligesom det var tilfældet en lang periode i 2016 og 2017.

- Det kan være rigtig svært for os, så vi håber jo ikke, at der er grund til at stramme op på reglerne, siger hun.

colourbox1150827.jpg
Læs også
Alvorlig fugleinfluenza konstateret efter fund af døde svaner
colourbox1150827.jpg
Læs også
Alvorlig fugleinfluenza konstateret efter fund af døde svaner

Fødevarestyrelsen følger dog situationen tæt, da det kan have store konsekvenser, hvis et fjerkræbrug bliver ramt af fugleinfluenza. Normalt betyder det en oprettelse af sikkerhedszoner omkring det ramte område.

I første omgang opfordrer Stig Mellergaard dog fjerkræavlere til at tage en ekstra forholdsregel for at sikre sig mod sygdommen.

- Vores anbefaling lige nu er, at folk sikrer, at de ikke går ind til deres fjerkræ med samme fodtøj, som de har brugt, når de går i naturen, siger han til TV ØST.

Ikke farlig for mennesker

Den højpatogen fugleinfluenza af typen H5N6 er ifølge Fødevarestyrelsen ikke farlig for mennesker.

Med Fødevarestyrelsens app kan du selv melde fund af døde, vilde fugle direkte via din smartphone. Læs mere her.


Nyhedsoverblik