Efter kæmpe benzinlæk: Oprydningen vil tage flere måneder

Arkivfoto. Foto: TV ØST - Jesper Truelsen

Det kommer til at tage flere måneder, før der er ryddet op efter et stort benzinlæk ved Bregninge nær Kalundborg.

Benzinen stod op som et springvand, da en benzinledning hos NCC ved Bregninge nær Kalundborg i februar blev gravet midt over af en gummiged

Det er en ret stor forureningssag, som ikke lige er løst med en snuptag

Jens-Ole Petersen, projektleder ved Dansk Miljørådgivning

Der er sidenhen blevet konstateret grundvandsforurening i en radius af cirka 20-30 meter på entreprenørvirksomhedens område, og nu viser det sig, at oprydningsarbejdet kommer til at tage flere måneder.

- Status er den, at vi stadig arbejder med oprensning af forureningen. Vi graver så meget forrentet jord af, som det er praktisk muligt. Det vil sige den forurenet jord, der ligger over grundvandsspejlet, siger Jens-Ole Petersen, projektleder ved Dansk Miljørådgivning. 

Læs også Kæmpe benzinlæk: Nu forurener benzinen grundvandet

Det forurenet grundvand bliver desuden pumpet op og renset.

- Samtidig holder man forureningen under hydraulisk kontrol, sådan at forureningen ikke flytter sig. Erfaringsmæssigt kommer den her grundvandspumpning til at stå på i måneder, siger Jens-Ole Petersen.  

- Det er en ret stor forureningssag, som ikke lige er løst med en snuptag, tilføjer han.

Kommer ikke ind i drikkevandet

Det var en olieberedskabsledning, som løber fra raffinaderiet i Kalundborg til tankterminalen Hedehusene i København, der blev gravet over.

Eftersom benzin er lettere end vand, har det lagt sig ovenpå vandet. Derved er benzinen på fagsprog i fri fase. Forureningen vil dog ifølge Dansk Miljørådgivning ikke komme ind i borgernes drikkevand.

- Der er ikke nogen risiko for mennesker og miljø, da der er en betydelig afstand til nærmeste grundvandsboring, fortæller Jens-Ole Petersen.

Der er cirka 15 ansatte med at rense området. 

03:20

Gense indslaget: En benzinledning ved Svebølle på Nordvestsjælland blev gravet midt over af en gummiged. Benzinen stod op som et springvand.

Luk video

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App