Effektive geder passer på Stevns Klint

Fredag ankommer seks geder til en arbejdslejr på Stevns Klint. De skal holde ukrudtet nede og bevare verdensarven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En tyve meter høj klint er ingen sag for en lille flok geder, der skal på arbejdslejr. De skal holde ukrudt, buske og træer nede på Stevns Klint, som bliver deres arbejdsplads over de næste par uger.

Selvom arbejdsforholdene kan virke voldsomme for nogen, kræver gederne kun en masse at spise, som de får ved at græsse på det noget ujævne terræn. 

quote Det er ikke et lille job, men et vigtigt job, og de gør det med stort ildhu

Naja Habermann, Sight Manager, Verdensarv Stevns

- Det er ikke et lille job, men et vigtigt job, og de gør det med stort ildhu. De elsker at komme herned, og de kender turen. De trækker næsten i snoren, når man går ned af trappen. De kan godt lide at få noget terræn under klovene, siger Naja Habermann, Sight Manager, Verdensarv Stevns. 

- Så det er rigtig sjovt for en ged at være her, fortsætter hun. 

udklip.jpg
Læs også
Amatørgeolog finder unikt fossilfund på Stevns Klint
udklip.jpg
Læs også
Amatørgeolog finder unikt fossilfund på Stevns Klint

Gederne er yderst effektive

Normalvis er det Stevns Kommune, der står for at pleje området, men gederne er yderst effektive. For tre år siden havde man 17 geder til at græsse, men siden da har man vurderet, at seks er mere end rigeligt til at løse opgaven. 

- Geder er rigtig gode til at tage buske og træer, og det er det, vi gerne vil have væk hernede fra, siger Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder i Stevns Kommune. 

quote Der er rigtig mange, der kommer for at se gederne og ikke verdensarven i denne periode her

Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder i Stevns Kommune

- Hvis vi klipper det ned, så skyder det bare igen, og gederne er rigtig gode til at nipse alle de der ting og holde det nede, så det ikke bliver ved med at skyde på samme måde, fortsætter hun. 

​Gederne får dog ikke frit løb, og en gedehyrde holder opsyn med gederne hver dag og sørger for, at de ikke render væk. 

- Vi skal selvfølgelig passe på. Det er hele tiden en balancegang. De må heller ikke overgræsse området. Vi skal også passe på, at de ikke slipper væk. Der skal være mad nok, siger Tine Jensen. 

En turistattraktion, der stjæler billedet 

Det er fjerde gang, der kommer geder og stjæler opmærksomhed fra UNESCO's verdensarv. Mange mennesker vælger nemlig at tage til Stevns Klint for at opleve gederne i perioden. 

- Der er rigtig mange, der kommer for at se gederne og ikke verdensarven i denne periode her, og det er også rigtig godt, siger Tine Jensen fra Stevns Kommune. 

Selvom gederne er vant til mennesker, skal man som gæst holde sig fra at klappe og fodre dem. 


Nyhedsoverblik