Effektive geder passer på Stevns Klint

02:17

En 3.000 år gammel dansk gederace skal hjælpe med at holde Stevns Klint fri af buske og træer. Fredag eftermiddag blev gederne så blev sluppet løs på de millioner år gamle skranter.

01:05

Seks geder skal på arbejdslejr på Stevns Klint for at holde verdensarven pæn og nydelig.

1 af 2

Fredag ankommer seks geder til en arbejdslejr på Stevns Klint. De skal holde ukrudtet nede og bevare verdensarven.

En tyve meter høj klint er ingen sag for en lille flok geder, der skal på arbejdslejr. De skal holde ukrudt, buske og træer nede på Stevns Klint, som bliver deres arbejdsplads over de næste par uger.

Selvom arbejdsforholdene kan virke voldsomme for nogen, kræver gederne kun en masse at spise, som de får ved at græsse på det noget ujævne terræn. 

Det er ikke et lille job, men et vigtigt job, og de gør det med stort ildhu

Naja Habermann, Sight Manager, Verdensarv Stevns

- Det er ikke et lille job, men et vigtigt job, og de gør det med stort ildhu. De elsker at komme herned, og de kender turen. De trækker næsten i snoren, når man går ned af trappen. De kan godt lide at få noget terræn under klovene, siger Naja Habermann, Sight Manager, Verdensarv Stevns. 

- Så det er rigtig sjovt for en ged at være her, fortsætter hun. 

Læs også Amatørgeolog finder unikt fossilfund på Stevns Klint

Gederne er yderst effektive

Normalvis er det Stevns Kommune, der står for at pleje området, men gederne er yderst effektive. For tre år siden havde man 17 geder til at græsse, men siden da har man vurderet, at seks er mere end rigeligt til at løse opgaven. 

- Geder er rigtig gode til at tage buske og træer, og det er det, vi gerne vil have væk hernede fra, siger Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder i Stevns Kommune. 

Der er rigtig mange, der kommer for at se gederne og ikke verdensarven i denne periode her

Tine Jensen, natur- og miljømedarbejder i Stevns Kommune

- Hvis vi klipper det ned, så skyder det bare igen, og gederne er rigtig gode til at nipse alle de der ting og holde det nede, så det ikke bliver ved med at skyde på samme måde, fortsætter hun. 

​Gederne får dog ikke frit løb, og en gedehyrde holder opsyn med gederne hver dag og sørger for, at de ikke render væk. 

- Vi skal selvfølgelig passe på. Det er hele tiden en balancegang. De må heller ikke overgræsse området. Vi skal også passe på, at de ikke slipper væk. Der skal være mad nok, siger Tine Jensen. 

En turistattraktion, der stjæler billedet 

Det er fjerde gang, der kommer geder og stjæler opmærksomhed fra UNESCO's verdensarv. Mange mennesker vælger nemlig at tage til Stevns Klint for at opleve gederne i perioden. 

- Der er rigtig mange, der kommer for at se gederne og ikke verdensarven i denne periode her, og det er også rigtig godt, siger Tine Jensen fra Stevns Kommune. 

Selvom gederne er vant til mennesker, skal man som gæst holde sig fra at klappe og fodre dem. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App