Dyrlæge om vanrøgtssag: Det har stået på i flere måneder

Det kommer til at tage tid at få en stor flok ponyer fra Lolland på ret køl igen. De er blevet vanrøgtet i månedsvis, vurderer dyrlæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hove, der var over dobbelt så lange som normale, så led og knogler blev skadede. Store bare pletter under den tykke vinterpels med sår, fordi utøj havde slået lejr.

Synet, der mødte dyrlæge Yvonne Johansen og Dyrenes Beskyttelses kredsformand på en gård på det sydlige Lolland, var alt andet end behageligt.

16 heste gik rundt i et tykt lag halm og lort og var tydeligt vanrøgtede. Så vanrøgtede, at to af hestene blev aflivet med det samme, mens tre muligvis også er i så dårlig forfatning, at det er bedre for dem at komme af dage.

quote Det var voldsommere, end jeg havde regnet med, da vi kom derud

Yvonne Johansen, dyrlæge

- Det var voldsommere, end jeg havde regnet med, da vi kom derud. Det var sådan en stor flok, og de havde alle sammen noget, der ikke var, som det skulle være. Det gjorde et stort indtryk, fortæller Yvonne Johansen til TV ØST.

Det var tydeligt for dyrlægen, at hestene ikke var blevet passet ordentligt i lang tid.

- Vi ved ikke, præcis hvor længe det har stået på. Men nogle af de ting, de fejler, tager måneder at udvikle. Hovene bliver ikke så lange på kort tid. Det tager halve og måske hele år, siger Yvonne Johansen.

Er meget sky

Og det kommer også til at tage lang tid at få hestene på ret køl igen, fortæller dyrlægen.

- Hestene var meget magre, så de skal have den rette kost. Det er en taknemmelig opgave lige nu, hvor sommeren er på vej, og græsset gror, men det skal gøres langsomt, fordi de ikke er vant til at spise, forklarer Yvonne Johansen.

quote De her heste er halvvilde og ikke vant til mennesker. De mangler tillid

Yvonne Johansen, dyrlæge

Derudover skal hovene beskæres hyppigt af en smed, så de kommer ned i en normal længde igen. Og de skal have diverse loppe og lusekure, så de kommer af med det utøj, der har sat sig i pelsen.

- Men det, der tager længst tid, er det mentale. De her heste er halvvilde og ikke vant til mennesker. De mangler tillid. Man kan ikke gå hen til dem, man kan ikke trække med dem, man kan ikke løfte deres ben. Så vi skal opbygge en relation til hestene, og det tager rigtig lang tid, siger dyrlægen.

Meget grov sag

Dyrenes Beskyttelse får hvert år 6-700 henvendelser om vanrøgt af heste, og i omkring halvdelen af sagerne er der også noget at komme efter. Men det er sjældent, at sagerne er så grov som denne, siger Yvonne Johansen.

quote Den her sag skiller sig ud, både fordi der er så mange heste, og fordi der er mange ting galt med dem

Yvonne Johansen, dyrlæge

- Den her sag skiller sig ud, både fordi der er så mange heste, og fordi der er mange ting galt med dem. De er også alle sammen vanrøgtede, og der er nogle, der allerede er blevet aflivet. Det er rigtig groft, siger hun.

Otte af de 16 heste er i Dyrenes Beskyttelses varetægt og er placeret hos Hestens Håb på Falster. Det er politiets ansvar, at ejeren enten får afhændet de resterende eller får rettet op på forholdene.

- Men jeg vil ikke afvise, at vi kommer til at få flere heste overdraget. Vi følger i hvert fald sagen til døren, slutter Yvonne Johansen. 

Vanrøgtet hest på Lolland
Læs også
To heste aflivet: Grov vanrøgt af heste på Lolland
Vanrøgtet hest på Lolland
Læs også
To heste aflivet: Grov vanrøgt af heste på Lolland

Nyhedsoverblik