Efterårsferie: Dyreorganisation modtager adskillige henvendelser om sæler

Dyrenes Beskyttelser oplever mange opkald om sæler i nød på denne tid af året. Det er dog tale om falsk alarm i de fleste tilfælde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag går mange af os på efterårsferie, og det plejer at betyde flere gåture langs stranden.

Det plejer at betyde, at Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager mange henvendelser fra bekymrede borgere, der har spottet nødlidende sæler på land.

quote Vi hører om det året rundt, men i skoleferierne stiger antallet af henvendelser og især i efterårsferien

Camilla Skovgaard Jensen, leder af Dyrenes Vagtcentral 1812

Dyreværnet oplyser, at deres telefoner gløder, når vi går på sommerferie, og det i efterårsferien især gælder henvendelser om sæler. Ikke fordi at de er mere synlige i denne periode, men fordi de bliver spottet oftere.

- Det, henvendelserne drejer sig om, er at folk ser sæler på strandene og tænker, at der må være noget galt med dem. Vi hører om det året rundt, men i skoleferierne stiger antallet af henvendelser og især i efterårsferien, siger lederen af Dyrenes Vagtcentral Camilla Skovgaard Jensen.

Camilla Skovgaard Jensen fortæller, at der i langt de fleste tilfælde ikke er noget galt med sælerne, men at dyrene blot har brug for en hvilepause på stranden.

- Det er bekymrede borgere, der finder det unaturligt, at sælerne ligger på land, men sjældent hvor dyret rent faktisk er kommet til skade, fortæller Camilla Skovgaard Jensen.

Hvis du ser en sæl:

- Det er som udgangspunkt helt normalt, at sæler hviler sig på stranden. I de fleste tilfælde har sælerne det fint.
- Har sælen tydelige skader eller tegn på sygdom, så er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød.
- Hvis sælen er i nød, så kontakter vagtcentralen Naturstyrelsens vildtkonsulenter, da de er de eneste, der har tilladelse til at håndtere maritime dyr.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Sæl-besøg flere steder i regionen

Der er den seneste tid dukket sæler op forskellige steder i regionen.

I Nakskov har en sæl opholdt sig i ugevis, hvilket har tiltrukket mange nysgerrige beboere. Desværre har uheldige episoder, hvor folk er gået for tæt på dyret.

Det har fået Naturpark Nakskov Fjord til at opfordrer folk til at holde afstand til den. Dels fordi den ikke har godt af menneskelig kontakt, dels fordi den kan bære sygdomme eksempelvis sælpest.

- Hvis man ser en sæl, skal man gå væk fra den og ringe 1812, hvis man tænker, at der er noget galt med den. Så har vi mulighed for at spørge ind til sygdomstegn og adfærd. Sælen har et meget kraftigt bid og kan gøre slemt skade på os. 

Sæl
Læs også
Naturpark til nysgerrige: Hold afstand til sælen
Sæl
Læs også
Naturpark til nysgerrige: Hold afstand til sælen

I Gundestrup i Nordvestsjælland var der dog en sæl i nød. Sælen havde forvildet sig over en dæmning og ind i et budskabs i et sommerferieområde. Her blev sælen hjulpet ud af budskadet og ned til vandet af lokale.

- Det er jo en succeshistorie, fordi der ikke skete noget, men det kunne have gået grueligt galt, så det er bedre at ringe til os, så vi kan formidle videre til vildtkonsulenterne hos naturstyrelsen, som er de eneste, der må håndtere sæler.

Ofte skyldes bekymringen, at folk tror, at det er sælunger, der har brug for hjælp. 

- De er ikke særlig store, så mange tror, det er unger, selvom det er voksne. Og hvis man tror, det er en unge, er man måske ikke ligeså meget på vagt, som hvis det var en voksen, så det handler om at holde afstand og ringe til os, siger Camilla Skovgaard Jensen.


Nyhedsoverblik