DSB indfører ny køreplan i dag: Det betyder den for dig

Søndag den 10. december træder DSB's nye køreplan i kraft. For nogle pendlere vil det betyde længere rejsetid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er du pendler, så er det en god idé at tjekke rejseplanen.dk, for der er ændringer på vej på flere togstrækninger.

Fra den 10. december træder DSB's nye køreplaner nemlig i kraft, og det indebærer både nye og forlængede rejsetider.

Det skyldes blandt andet en opgradering af jernbanen og udskiftning af signalsystemet, oplyser DSBs informationchef Tony Bispeskov til TV ØST.

- Alle de her ting falder på en måde, så vi bliver nødt til at give Banedanmark muligheden for at arbejde med det. Det gør vi traditionelt i aften-, natte-, weekend- og ferieperioder, men der er også ombygninger, der er så store og omfattende, at vi simpelthen bliver nødt til at arbejde dem ind i selve køreplanen, siger han.

Nye minuttal mellem Nykøbing F. – København – og længere rejsetid

For regionaltogene mellem Nykøbing Falster, Næstved og København H. kommer der nye minuttal på grund af sporarbejde. 

Det betyder helt konkret, at stoptogene – de toge, der stopper ved alle stationer – kommer til at få nye afgangstidspunkter, men ændringen vil ikke omfatte hurtigtogene på denne strækning, fortæller informationschefen. Til gengæld bliver hurtigtogene omkring fire minutter langsommere.

- Ved Ringsted er der så tæt trafik og færre tog, så der kommer de til at køre langsommere i stedet for at komme hurtigt ind til perronen og hurtigt videre. Det kan de ikke i 2018 med alt det arbejde, der foregår, og det er derfor der er tidstillæg, siger Tony Bispeskov.

Ændringen er dog kun midlertidig og gælder frem til december 2018.

Flere regionaltog mellem Slagelse og København samt Sorø og København

De nye ændringer vil også indebære flere regionaltog mellem nogle af strækningerne.

På strækningen mellem Slagelse og København vil der i stedet for tre være fire tog i timen – to regionaltog og to intercity tog. Fornøjelsen af de flere er dog midlertidig og gælder frem til december næste år.

En permanent ændring i køreplanen er imidlertid flere regionaltog mellem Sorø og København, som fremover kommer til at køre med tre tog i timen – to intercity tog og et regionaltog.

Stopper i Valby i stedet for Ny Ellebjerg

Fra 10. december vil regionaltog mellem Slagelse, Ringsted og København ikke længere stoppe på Ny Ellebjerg Station, men derimod på Valby Station. Og det skyldes metrobyggeriet, som lige nu er under afvikling.

Informationschefen henviser derfor til A-busserne, som på tre minutter kan fragte dig hen til Ny Ellebjerg fra Valby Station.

Fire minutter per vej kan løbe op i 40 minutter om ugen

Selvom fire minutter ikke lyder af meget, så erkender informationschefen, at det hurtigt kan løbe op i 40 minutter ekstra om ugen, hvis man pendler frem og tilbage fra mandag til fredag. Men for DSB har det været vigtigt at balancere mellem kort rejsetid og realistiske mål. Det må ikke blive for optimistisk, så kunderne kan regne med DSBs rejsetider, fortæller han.

For eksempel er der afgang med regionaltog fra Nykøbing Falster klokken 6.30 med ankomst på Hovedbanen klokken 8.22, men fra den 10. december kører toget allerede klokken 6.19 og ankommer 8.21, og rejsetiden er forlænget med 10 minutter.

Nogle af afgangstidspunkterne vil stort set ikke blive berørt. Både nu og fra den 10 december er der også afgang med hurtigtog fra Nykøbing F. klokken 06.47, men med den nye køreplan vil det tog dog blive tre minutter langsommere med ankomst klokken 08.27 på Hovedbanen.

Du kan læse mere om den nye køreplan her.


Nyhedsoverblik