DNA-aftryk kan fælde Bandidos-rocker for drabsforsøg

Et fingeraftryk på et patronhylster og flere belastende vidneudsagn kan være med til at sende tre medlemmer af rockergruppen Bandidos i fængsel

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var seks skudhuller i dynen, der var sølet til i vådt blod. En patron var gået igennem madrassen og på gulvet, der var fedtet og fyldt med hundehår, lå adskillige patronhylstre.

Sådan lød det, da senioranklager Mariam Khalil fredag i retssal 6 i Retten i Næstved læste højt fra den gerningsstedsundersøgelse, der blev lavet af politiet i lejligheden på Østre Ringvej i Næstved den 13. november 2017, kort tid efter at skuddene mod en 25-årig hashhandler var faldet. 

Hashhandleren, der blev ramt af seks skud i mave, ben og arme, overlevede. Han så ikke, hvem der skød ham. Hans kammerat, der lå ved siden af sengen, kiggede ned i gulvet og så heller ikke noget, han ikke ville se. 

skudepisode_paa_oestre_ringve_i_naestvedj_13.i_november_2017_line_strand.jpg
Læs også
25-årigt skudoffer var i overhængende livsfare: - Min hund fik fire skud og døde, jeg fik seks
skudepisode_paa_oestre_ringve_i_naestvedj_13.i_november_2017_line_strand.jpg
Læs også
25-årigt skudoffer var i overhængende livsfare: - Min hund fik fire skud og døde, jeg fik seks

Men på et af patronhylstrene er der DNA. Det matcher den ene af de tre tiltalte Bandidos-rockere med mere end én til en million. 

Vil ikke vidne

Da anklager Mariam Khalil spurgte den tiltalte, om han selv havde nogen forklaring på, at hans DNA findes på patronhylstret, forklarede han, at han havde været i besiddelse af noget ammunition, som han efterfølgende havde solgt, og at det kunne være ammunition herfra, der var blevet brugt i Østre Ringgade.

quote Det var sådan noget med at snakke med ham, måske brække næsen eller et par ribben på ham. Ikke noget særligt

Vidne i retten

Den tiltalte var dog ikke villig til at fortælle, hvem han solgte ammunitionen til.

I det hele taget har det knebet med villigheden til at fremkomme med informationer i sagen mod de tre tiltalte Bandidos-medlemmer. Således har politiet været nødt til at anholde og fragte flere af vidnerne helt ind i vidneskranken, ligesom adskillige af de vidner, der er mødt op frivilligt, har haft problemer med hukommelsen, når det kommer til at levere belastende udsagn om de tiltalte. 

Blev forfremmet i Bandidos

I går, torsdag, blev en yngre mand hjulpet ind i vidneskranken af politiet. Manden har haft omgang med de tiltalte, og efter nogle indledende øvelser, hvor han bedyrede, at han ikke havde noget dårligt at sige om de tre Bandidos-medlemmer, kunne han alligevel godt huske flere for sagen interessante episoder, der udspillede sig i dagene omkring drabsforsøget. 

Skyderi Næstved
Læs også
Bandidos-rockere i retten:
Ekspræsident erkender at have solgt hash
Skyderi Næstved
Læs også
Bandidos-rockere i retten:
Ekspræsident erkender at have solgt hash

For eksempel kunne vidnet huske, at han havde talt med en af de tiltalte få dage efter skudepisoden. Den tiltalte havde været glad, han var blevet forfremmet til Prospect (prøvemedlem, red.) i Bandidos, og han havde ifølge vidnet forklaret, hvordan det havde set ud, da han skød den 25-årige hashhandler, mens han lå i sengen. 

- "Er du sindssyg, han kunne danse tango i sengen". Det var sådan, han sagde, forklarede vidnet i retten og pegede dermed på den tiltalte som gerningsmand.

Se indslaget: Torsdag vidnede en ung mand mod rockerne. TV ØST's reporter Jessica Skovmose sad med i retten.

Den ene af de tre tiltalte er eks-præsident i Bandidos i Næstved. Ifølge vidnet talte eks-præsidenten med vidnet om at få hashhandleren, der solgte hash for den rivaliserende rockerklub Satudarah, fjernet. 

- Det var sådan noget med at snakke med ham, måske brække næsen eller et par ribben på ham. Ikke noget særligt, sagde vidnet, der dog efterfølgende fortalte, at samtalen med eks-præsidenten drejede sig om at få hashhandleren stoppet eller fjernet. 

Skudepisode ved Østre Ringvej i Næstved 13. nov 2017
Læs også
Stort sikkerhedsopbud ved første retsdag i rockersag
Skudepisode ved Østre Ringvej i Næstved 13. nov 2017
Læs også
Stort sikkerhedsopbud ved første retsdag i rockersag

Vidnet havde udbedt sig betænkningstid i forhold til, om det skulle være ham, der udførte arbejdsopgaven. Han fortalte, at han havde været bange for, hvad der ville ske, hvis han sagde nej, da eks-præsidenten havde talt om, at han måtte tage stilling til, hvor han stod i forhold til Bandidos. Alligevel var han endt med at sige nej til at stoppe hashhandleren. 

- Jeg kunne ikke få mig selv til det, sagde han i retten. 

Vil ikke være skydeskive

Kort efter skudepisoden forlod vidnet Næstved og har ikke været tilbage før torsdag, hvor han afgav forklaring i retten. 

quote Jeg vil ikke være skydeskive. Det har jeg ikke lyst til. Jeg har fået at vide, at det sker

Vidne i retten

- Jeg kommer ikke tilbage til xx’s by (navnet på eks-præsidenten, red.). Jeg vil ikke være skydeskive. Det har jeg ikke lyst til. Jeg har fået at vide, at det sker, og det var også derfor, jeg ikke dukkede op i retten i onsdags, sagde vidnet, der også havde betinget sig, at hverken de tiltalte eller nogen af deres venner eller familiemedlemmer var til stede i retten, mens hans afgav sin forklaring. 

- Har du hørt min klient beordre nogen til at skyde hashhandleren?, spurgte forsvarer Michael Juul Eriksen, der repræsenterer eks-præsidenten i retten. 

Retten i Næstved
Læs også
Fejl i anklageskrift: Tidligere rockerpræsident kan ikke retsforfølges for drabsforsøg
Retten i Næstved
Læs også
Fejl i anklageskrift: Tidligere rockerpræsident kan ikke retsforfølges for drabsforsøg

- Nej, men han spurgte jo også mig, om jeg ville gøre det, svarede den unge mand. 

Han måtte dog også erkende, at han har haft et stort forbrug af hash, der igennem længere perioder gjorde ham temmeligt omtåget. 

Hierakisk organisation

Fredag vidnede også en specialkonsulent fra politiets afdeling for særlig kompliceret, kredsoverskridende kriminalitet i retten.

Konsulenten har et indgående indblik i, hvordan rockerbanderne, herunder Bandidos, er strukturet. Vidnet forklarede, at det er et særdeles hierarkisk miljø, hvor bandemedlemmerne som oftest ikke handler på egen hånd, når det for eksempel drejer sig om at afstraffe eller skyde nogen.

quote I sådan et miljø vil det typisk være noget, der bliver beordret ovenfra. Grupperne er meget stramt styrede, og jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at man udfører et drabsforsøg på eget initiativ

Specialkonsulent fra politiets afdeling for særlig kompliceret, kredsoverskridende kriminalitet

- I sådan et miljø vil det typisk være noget, der bliver beordret ovenfra. Grupperne er meget stramt styrede, og jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at man udfører et drabsforsøg på eget initiativ, fortalte vidnet. 

Rejser ny sag mod eks-præsident

På grund af en formuleringsfejl i anklageskriftet har anklageren trukket tiltalen mod eks-præsidenten vedrørende drabsforsøget.

I anklageskriftet ser det ud som om, at alle tre tiltalte har været i lejligheden under skudepisoden, men anklageren mener, at episoden skete på foranledning af ekspræsidenten, og at de to prøvemedlemmer udførte handlingen.

Derfor har anklageren bedt retten om at se bort fra forholdet om drabsforsøget i forhold til eks-præsidenten. I stedet vil der blive rejst en ny sag mod ham for drabsforsøg, hvor det bliver præciseret, at det ifølge anklagemyndighedens opfattelse var ham, der beordrede og opfordrede til skyderiet.

Udover drabsforsøget er de tre Bandidos-rockere tiltalt for omfattende hashhandel, trusler og våbenbesiddelse  

Sagen fortsætter den 14. marts, og der forventes dom den 29. marts. 


Nyhedsoverblik