Direktør for frivilligt beredskab: Vi reducerer ikke antallet af ambulancer

I første omgang ønsker Region Sjælland sig 1.600 hjerteløbere. Men på sigt må tallet gerne nå op på 10.000 frivillige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Benny Jørgensen er præhospital direktør i Region Sjælland. Det betyder, han er chef for ambulancer, akutlægebiler, akutlægehelikoptere og en række andre områder, der har med patienterne at gøre, inden de kommer på sygehuset.

Og så er han en mand med en drøm.

quote Der er politisk garanti for, at vi ikke på nogen måde får slækket på akutberedskabet

Benny Jørgensen,  præhospital direktør i Region Sjælland

- Regionens ambition går meget højere end det. For jeg tror på, hvis vi sætter os sammen og får markedsført det her rigtigt, så er vi i stand til at få 8.000 -10.000 om 2-3 år. Det er en procent af Region Sjællands befolkning. Når vi har været ude og fortælle om det her, så har vi mødt en kæmpe lydhørhed, siger Benny Jørgensen.

Hjerteløbere

Han taler om det nye frivillige beredskab, hjerteløberne, der skal være med at til at mindske antallet af dødsfald ved hjertestop i Region Sjælland. Sammen med Dansk Folkehjælp er planen at der i efteråret 2019 skal være uddannet 1.600 frivillige, der via en app vil få besked, hvis der er brug for deres hjælp i nærområdet. Kampagnen hedder ”Danmark redder liv.”

- Al forskning om hjertestop siger, at jo hurtigere man påbegynder hjerte- og lungeredning, jo større er overlevelseschancen uden nogen form for mén, forklarer Benny Jørgensen. 

112 akuthjælper
Læs også
Akutberedskab med 1.600 frivillige skal redde liv
112 akuthjælper
Læs også
Akutberedskab med 1.600 frivillige skal redde liv

Det er vigtigt at få hjælp hurtigt, hvis man skal overleve et hjertestop. I 2017 var den gennemsnitlige responstid for en ambulance 8 minutter og 21 sekunder. I mange tilfælde vil en hjerteløber kunne komme og hjælpe hurtigere.

Samfundspligt

Men hvorfor skal borgerne lave en del af regionens arbejde?

- Vi synes, det er en samfundsforpligtigelse generelt, at man hjælper hinanden med ting som hjertestop. Og vi ved, at villigheden i de her år er langt større i befolkningen til at gå ud og ville bidrage med at ville hjælpe, forklarer Benny Jørgensen.

Og fortsætter:

quote Det er en samfundsforpligtigelse generelt, at man hjælper hinanden med ting som hjertestop

Benny Jørgensen,  præhospital direktør i Region Sjælland

Der er ingen der tror på, der vil komme så mange ambulancer, så man ville kunne gøre det samme som ”Danmark redder liv” vil kunne, når vi kommer op på de der mange tusinde livreddere.

Skærer ikke i antallet af ambulancer

Han slår samtidig fast, at det ikke handler om at skære ned i antallet af ambulancer.

- Vi har nogle servicemål på responstider, vi skal overholde. Der er politisk garanti for, at vi ikke på nogen måde får slækket på akutberedskabet på baggrund af, at vi får opbygget et borgernært akutberedskab, siger Benny Jørgensen.

Region Sjælland har fået lavet en app, som hjerteløberne skal tilmelde sig. Via den vil de så få at vide, hvor der er brug for deres hjælp. Hver enkelt hjerteløber vil få en vest og en mundmaske til at beskytte sig.

Førstehjælpskurserne står Dansk Folkehjælp for.

112 beredskab virker

I forvejen har Region Sjælland et såkaldt 1-1-2 akutberedskab. Det består af 125 frivillige, der bliver tilkaldt i regionens yderområder, når der er brug for det. De har alle fået en udvidet uddannelse inden for førstehjælp og hjælper også til ved andre ulykker end hjertestop. De er en af grundene til, at Region Sjælland gerne vil have endnu flere, der kan hjælpe ved hjertestop.

- 112 redderne har været ude for episoder, hvor det, de har gjort, har været livreddende – altså at de har genoplivet folk efter et hjertestop, slutter Benny Jørgensen.

Du kan tilmelde dig somførstehjælper lige her.


Nyhedsoverblik