Dige har været undervejs i fire år - nu er det igen blevet forsinket

Sommerhusområdet ved Næsby Strand har flere gange været oversvømmet, men processen med at få et dige på plads skrider. Nu er arbejdet udsat - igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I flere år har en flok sommerhusejere ved Næsby Strand på Vestsjælland kæmpet for at etableret et dige, fordi området ved flere lejligheder er blevet ramt af store oversvømmelser.

Men i næsten ligeså mange år har nogle af sommerhusejerne i området været imod det forslag.

Hele processen i at vedtage et dige, har været fire år undervejs. Og nu er arbejdet udsat endnu en gang.

Staten gav tilskud på to millioner kroner for en måned siden

Stor var glæden, da digeprojektet for en måned siden blev tildelt næsten to millioner kroner fra en regeringspulje, så kunne arbejdet komme i gang.

- Jeg tænker, at det at staten har givet tilskud på knap to millioner kroner viser, at staten også har øje for, at det er vigtigt, og vi er utrolig glade for, staten understøtter det. For det er dyrt at få lavet dige og dyrt for grundejerne, siger Anne Bjergvang (S), Næstformand Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune.

quote Jeg synes, det er meningsløst. Jeg synes, det er så fjollet. De (dem der er imod, red.) kan jo blive ved i en uendelighed, og så får vi aldrig et dige

Helle Nielsen, beboer i Næsby Strand

Men diget deler vandene. Nogle af husejerne er for og andre er imod.

Helle Nielsen er en af beboerne i Næsby Strand, der er for forslaget, og hun var godt tilfreds, da hun hørte, at staten ville give et tilskud på knap to millioner kroner.

- Vi var helt oppe og køre og tænkte yes, vi får en del af kagen, siger hun.

Generalforsamling er aflyst og projektet er udsat

Nu er etablering af højvandssikringen endnu en gang blevet udsat. Slagelse Kommune og digegruppen måtte aflyse den stiftende generalforsamling for Digelaget Næsby Strand, der skulle have fundet sted den 17. oktober, da Vedtægt for Næsby Strand Digelag er påklaget. Der er kommet to rettidige klager, som blandt andet handler om, at digets placering ikke er accepteret af grundejerne, og hvem der hæfter for manglende betaling.

- To eller tre mennesker har ret til at klage lige så meget som de 97 andre, hvis det var sådan, men det er klart, vi har et ønske om, at vi kunne få de to eller tre mennesker til at lade være med at klage, men det er jo den ret, man har som borger, og den kan vi ikke underkende, siger Anne Bjergvang (S) fra Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget.

quote Et digeprojekt er altid et langvarigt projekt, og de borgere, som er usikre på det, skal have lov til at klage det, der er nødvendigt

Anne Bjergvang (S), Næstformand Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune

Helle Nielsen, som er beboer i Næsby Strand, er godt træt af, at der hele tiden bliver klaget, så processen bliver trukket i langdrag.

- Jeg synes, det er meningsløst. Jeg synes, det er så fjollet. De (dem der er imod, red.) kan jo blive ved i en uendelighed, og så får vi aldrig et dige, siger hun.

Næstformand: - Det kunne være dejligt, hvis det kunne glide igennem

Men spørger man Anne Bjergvang (S), der er næstformand i Miljø-, Plan og Landdistriktsudvalget i Slagelse Kommune, kan lovgivningen trække en beslutningsproces i langdrag.

- Et digeprojekt er altid et langvarigt projekt, og de borgere, som er usikre på det, skal have lov til at klage det, der er nødvendigt. Men det kunne også være dejligt, hvis det kunne glide lige igennem, for det giver en utrolig tryghed, når det er gennemført med et dige

Hvorfor er det, man kan blive ved med at klage og få den afvist?

- Grunden til man kan klage er lovgivning. Det er ikke noget, Slagelse Kommune har opfundet. Det er bare sådan, lovgivningen er lavet, siger hun.

Det hjælper dog ikke de sommerhusejere, der gerne vil have en afklaring. Efteråret er over os, og risikoen for oversvømmelse er højere på denne tid af året.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal håbe. Jeg synes, det håb bliver taget fra mig hele tiden, siger sommerhusejer Helle Nielsen.

Se ”Timeline” og seneste udvikling i projektet her.


Nyhedsoverblik