DF vil skærpe straf efter blotter-sag med høj bøde til mor

En mor skal betale en bøde på 5000 kroner for at dele et billede af en blotter, der slipper med 2500 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det virker dybt uretfærdigt, at en mand får en bøde på 2500 kroner for at blotte sig for to små piger, når den forurettedes mor får en bøde på 5000 kroner for at dele et billede af gerningsmanden.

Det mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, der vil tage sagen op i Folketinget.

- Der skal ses på strafniveauet i denne type sager. Det er da påfaldende, at en kvinde offentliggør et overvågningsbillede og får dobbelt så høj straf som en mand, der egentlig har forårsaget hele sagen og blottet sig for flere børn, siger han.

Det krænker hans retsfølelse, lyder argumentet.

quote Vi har stillet beslutningsforslag, der skal gøre det nemmere at offentliggøre overvågningsbilleder af folk, der potentielt kan udsætte en for noget kriminelt

Peter Kofod Poulsen

Dobbelt så høj bøde som blotter

Episoden med blotteren fandt sted i august sidste år, og siden har moren fået en dobbelt så høj bøde som gerningsmanden, hvilket har vakt opsigt. 

Moren til den ene af pigerne delte et overvågningsbillede af gerningsmanden på sin Facebook-side.

Gerningsmand blev pågrebet i en civil anholdelse

Gerningsmanden blev pågrebet i en civil anholdelse, fordi to taxachauffører havde set hendes opslag og slået alarm.

- Vi vil tage denne sag op med justitsministeren i Folketinget, ligesom vi har stillet beslutningsforslag, der skal gøre det nemmere at offentliggøre overvågningsbilleder af folk, der potentielt kan udsætte en for noget kriminelt, siger Peter Kofod Poulsen.

mor.jpg
Læs også
Delte foto af blotter: Nu skal hun i retten
mor.jpg
Læs også
Delte foto af blotter: Nu skal hun i retten

Moren nægter foreløbig at betale bøden på 5000 kroner for at have delt overvågningsbilledet. Hun er sat til at møde i retten den 3. marts.

Hvornår er det i orden at tage loven i sin egen hånd?

Debatten om selvtægt er blusset op, efter en mand har fået en bøde på 2500 kroner for at have blottet sig over for to små piger, mens moren til den ene har fået en bøde på 5000 kroner for at dele et billede af manden.

Selvtægt betyder at tage retten i egen hånd og foretage sig noget aktivt for at skaffe sig sin ret. Det er ulovligt. Omvendt er nødværge eller nødret lovligt. Det betyder, at man har ret til at gøre noget, der normalt er strafbart, hvis man kan forhindre en forbrydelse eller skade i at opstå eller udvikle sig.
     
Man må kun gøre det nødvendige og forsvarlige for at afværge et overhængende angreb eller en umiddelbart truende skade. Her følger fem eksempler på ulovlig selvtægt:
  • 2017: En række butikker i Silkeborg gik sammen om at betale en bøde, som en butik havde fået for at offentliggøre et billede af en butikstyv på Facebook. 20 butiksindehavere splejsede om bøden på 3500 kroner.
     
  • 2016: To mænd blev idømt henholdsvis to år og fire måneders fængsel og to års fængsel for at have lokket flere mænd til Vejle i den tro, at der ventede unge, villige piger. De håbefulde mænd blev i stedet overfaldet og berøvet. Efterfølgende blev flere af dem udsat for afpresning.
 
  • 2015: LA-profilen Joachim B. Olsen fik sprængt sin postkasse i stykker op til nytår. Det fik ham til at skrive på Facebook, at havde han fået fat i gerningsmanden, havde han "stukket personen en flad". Kommentaren skabte heftig debat.
  • 2015: Flere sommerhusejere i Nordvestjylland satte store halmballer op for at sikre kysten mod havet. Det er selvtægt, når man ikke først har søgt tilladelse, fastslog kommunens Teknik- og Miljøudvalg.
 
  • 2007: En urmager skød og sårede to personer, der under et røveri på Strøget i København truede ham med en pistol, der viste sig at være attrappistoler. Han blev dømt for ulovlig våbenbesiddelse, men ikke for at skyde mod røverne.
     

Kilder: Ritzau, TV 2.

 


Nyhedsoverblik