Få overblikket: Det ved vi om bandekonflikten i Holbæk

En verserende bandekonflikt i Holbæk har fået politiet til at oprette visitationszoner i byen. TV ØST giver dig her et overblik i konflikten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk har de seneste uger været centrum for en konflikt mellem rockergruppen Bandidos og en ifølge politiet uorganiseret bandegruppering fra boligområdet Vangkvarteret.

De flere uger med blandt andet voldelige sammenstød og hærværk fik onsdag Midt- og Vestsjællands Politi til at oprette to visitationszoner, der giver politiet beføjelser til uden mistanke at kontrollere, om nogen i området besidder eller bærer våben.

Det er blot det seneste tiltag i den verserende bandekonflikt i den nordvestsjællandske by, hvor både Holbæk Kommune og frivillige forsøger at stoppe konflikten.  

TV ØST giver dig her et overblik i sagen.

Fredag den 5. oktober

Klokken 20.30 rykker politiet ud til uroligheder i forbindelse med en fest i Bandidos' klubhus på Østerstræde i Holbæk. Ifølge politiet er nogle personer røget i håndgemæng.

Samme aften omkring klokken 20.40 hører beboere i byen høje brag, som politiet forklarer med, at der er blevet fyret kanonslag af til Bandidos-festen. Der var, ifølge politiet, ingen tilskadekomne eller anledning til at anholde nogen fredag aften.

Rocker_Klubhus_Naestved_150116_JS_09.jpg
Læs også
Politi: Mystisk brag over Holbæk kom fra rockerfest
Rocker_Klubhus_Naestved_150116_JS_09.jpg
Læs også
Politi: Mystisk brag over Holbæk kom fra rockerfest

En sølvgrå Audi, der holdt parkeret i Østre Skolegade, blev smadret. Bilen fik knust ruder, revet sidespejle af og havde store huller i siderne. Ifølge politiet kan hærværket have en forbindelse til urolighederne samme aften.

Vidner beskrev overfor politiet, hvordan de så personer komme løbende i Holbæks gader med køller i hånden. Politiet oplyste i den forbindelse til TV ØST, at de indsamlede informationerne og bruger dem i efterforskningen. 

Audi smadret
Læs også
Politi: Totalsmadret Audi formentlig del af uro ved rockerfest
Audi smadret
Læs også
Politi: Totalsmadret Audi formentlig del af uro ved rockerfest

Lørdag den 6. oktober

Politiet patruljerede i området omkring Holbæk, hvor der igen var aktivitet omkring Bandidos' klubhus. Der var dog ifølge politiet ikke anledning til anholdelser lørdag aften.

Søndag den 7. oktober

Klokken 17.47 fik politiet en melding om et slagsmål i Vangkvarteret i Holbæk. Her overfaldte maskerede gerningsmænd bevæbnet med køller, økser, knive og en hammer, tre unge mænd på 18 år i boligområdet Havevang. Politiet oplyste til TV ØST, at weekendens øvrige uroligheder i Holbæk indgår i efterforskningen.

Klokken 18.45 fik tatovørbutikken Exclusive Ink i Studiestræde ifølge Nordvestnyt smadret vinduerne. Ejeren afviste dog overfor avisen at have forbindelse til nogen konflikt.

Slagsmål Holbæk
Læs også
Voldsom kamp i Holbæk: Sloges med økser, knive og køller
Slagsmål Holbæk
Læs også
Voldsom kamp i Holbæk: Sloges med økser, knive og køller

Mandag den 8. oktober

Politiet opretter en mobil politistation i Vangkvarteret efter weekendens uroligheder.

Tirsdag den 9. oktober

Politiet patruljerede præventivt i Holbæk og talte med flere borgere i området. Her fik politiet et tip, der ledte dem til en 31-årig mand, som de anholdte for at være i besiddelse af en nødhammer, som politiet mistænkte ham for at ville bruge som slagvåben. Politiet fandt desuden slagvåben gemt i det offentlige rum på baggrund af tip fra borgere.

Onsdag den 10. oktober

Klokken 00.50 blev en 18-årig mand udsat for grov vold i sit hjem i Nykøbing Sjælland af en række maskerede personer. Efter overfaldet havde vidner set en sølvgrå personbil køre fra området. Efterforskning i sagen førte politiet på sporet af en mistænkt, som ifølge politiets oplysninger kunne være at finde i Bandidos rockerborgen i Østerstræde i Holbæk.

Samme nat, klokken 02.45, blev 13 personer anholdt. De 13 personer er mistænkt for at have begået vold eller tilskyndet til at begå vold, oplyste politiet. Blandt de anholdte er den ene person, som politiet håbede at finde i Bandidos' klubhus.

rocker.jpg
Læs også
13 personer anholdt i rockerborg efter overfald: Kan have forbindelse til ballade i Holbæk
rocker.jpg
Læs også
13 personer anholdt i rockerborg efter overfald: Kan have forbindelse til ballade i Holbæk

Klubhuset på Østerstræde blev forseglet og sat under politibevogtning. Bygningen blev senere onsdag ransaget af politiet.

Senere samme dag blev tre mænd i alderen 20, 24 og 26 år er varetægtsfængslet frem til den 30. oktober. De er alle sigtet for at overfalde en 18-årig mand fra Nykøbing Sjælland og blandt andet tildele ham slag med en totenschlæger, der er en form for slagvåben.

Søndag den 14. oktober

De mange uroligheder omkring Bandidos i Holbæk fik søndag kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune til at sende et samlingsforbud i høring. Det er første skridt imod at gå klubhuset i Østerstræde lukket.

Holbæk Kommune vil forsøge at udnytte en bestemmelse i loven om forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe. Den giver en kommune mulighed for at nedlægge forbud mod, at en ejendom anvendes som samlingssted for blandt andre rockere eller bander, hvis det skaber utryghed for de omkringboende.

Hos Holbæk Kommune har man tidligere forsøgt at lukke stedet, men det var på daværende tidspunkt ikke muligt ifølge loven.

Sent søndag aften klokken 22.17 forsøgte ukendte gerningsmænd at tænde ild ved rockergruppen Bandidos’ hus på Østerstræde ved at kaste molotovcocktails mod huset.

- Der er nogen, der har efterladt noget brandbart materiale, som er gået ud over en bil og måske også et plankeværk op mod huset. Der er lidt sodsværtning hist og pist ved klubhuset, sagde Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV ØST.

Det lykkedes dog beboerne i huset selv at slukke ilden i den pågældende bil med en pulverslukker.

Brand ved Bandidos i Holbæk
Læs også
Uroen fortsætter:
Ukendte gerningsmænd kastede molotovcocktails mod rockerborg
Brand ved Bandidos i Holbæk
Læs også
Uroen fortsætter:
Ukendte gerningsmænd kastede molotovcocktails mod rockerborg

Mandag den 15. oktober

Flere beboere fra Vangkvarteret i Holbæk mødte mandag aften op for at blive en del af frivilligkorpset Natteravnene. De vil have tryghed i området.

Jan Andersen
Læs også
Flere mødt op for at blive Natteravn: - Vi vil have vores område tilbage
Jan Andersen
Læs også
Flere mødt op for at blive Natteravn: - Vi vil have vores område tilbage

Tirsdag den 16. oktober

Flere personer blev tirsdag anholdt, fordi politiet klokken 16.25 havde fået flere anmeldelser om, at flere personer blev jagtet af en gruppe på tre-fire personer ved Ahlgade og Lindevej. Personerne skulle angiveligt have været i besiddelse af både pistol og kniv.

Klokken 16.50 fik politiet en anmeldelse om, at der var skudt med våben mod biler ved Dampmøllevej og Godsbanegården. Her fandt politiet biler med knuste ruder, men ingen tegn på skud.

Godt ti minutter senere fik politiet oplysninger om, at der var spottet en person med en pistollignende genstand i Vestergade. Ved hjælp af overvågningsbilleder kunne politiet identificere en mand fra Holbæk. I manden lejlighed var i alt fire mænd - inklusive ham selv, som alle blev anholdt for overtrædelse af våbenlovgivningen.

Omkring en halv time senere standsede politiet en personbil på Valdemar Sejrsvej. Her sad en 31-årig mand fra Gørlev, som havde en økse i bilens kabine. Han var i forvejen kendt af politiet for at have relationer til urolighederne i Holbæk, og derfor blev han anholdt og sigtet for overtrædelse af våbenlovgivningen.

Alle fem anholdte er stadig i politiets varetægt.

Onsdag den 17. oktober

Politiet opretter to visitationszone i Holbæk. De nye visitationszoner oprettes i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk og er gældende fra dags dato til og med 31. oktober 2018.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ny visitationszoner i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk er gældende fra dags dato til og med 31. oktober 2018.
Ny visitationszoner i indre by samt Vangkvarteret i Holbæk er gældende fra dags dato til og med 31. oktober 2018. Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Baggrunden er, at politiet i den seneste tid har registreret flere voldelige sammenstød, hvor blandt andet knive og våben er blevet brugt.

Politiet har desuden observeret personer, der optræder på en måde, som giver politiet grundt til at frygte, at der kan være optræk til endnu flere sammenstød.


Nyhedsoverblik