Det lovede de: Er Næstved Kommune blevet mere erhvervsvenlig?

Sagsbehandlingstiderne er blevet kortere, men Næstved Erhvervsforening mener, at også kommunens dækningsbidrag skal sløjfes for at give bedre vilkår.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For fire år siden var der store problemer med sagsbehandlingstiderne i Næstved Kommune. Det fik minkavler Ann-Mona Larsen fra Brandelev at føle, at der ikke var plads til en virksomhed som hendes i kommunen.

- Vi ventede i to år uden at få svar. Vi var nok nået dertil, hvor vi tænkte, om vi boede i den forkerte kommune. Om man virkelig ikke havde interesse i at have en virksomhed som vores, siger hun til TV ØST.

Derfor valgte Ann-Mona Larsen dengang i 2013 at deltage i en valgdebat her på TV ØST. 

privatskole_tybjerg.jpg
Læs også
Socialdemokraterne nærmer sig 100 år på borgmesterposten
privatskole_tybjerg.jpg
Læs også
Socialdemokraterne nærmer sig 100 år på borgmesterposten

Borgmester: Vi har ikke været gode nok

Her spurgte hun politikerne, hvad de ville gøre for at overholde retningslinjerne for sagsbehandling fremadrettet, så sagsbehandlingstiderne kunne blive kortere.

På spørgsmål svarede borgmester Carsten Rasmussen (S), at kommunen langt fra havde været god nok, og at den ville gøre det bedre fremover.

- Med miljøgodkendelser er der nogle høringsperioder og sådan nogle ting, og der er det vigtigt, at vi som kommune gør det så kort, at når høringsfristen udløber, så er vi klar dagen efter, og det har vi ikke været gode nok til, sagde Carsten Rasmussen (S) dengang.

Siden da er det lykkedes kommunen at forbedre sagsbehandlingstiderne, men byens erhvervsliv er langt fra imponeret over kommunens erhvervsvenlighed.

Dækningsbidrag

Dækningsbidraget er en ekstra skat, som kommuner kan vælge at opkræve på erhvervsejendomme. Kommunen fastsætter selv afgiftens størrelse selv, som dog højst må udgøre 10 promille af ejendomsværdien.
Da Næstved Kommune indførte dækningsbidraget i 2008, var det på fem promille og gav 27,5 millioner kroner i kommunekassen.
I 2018 er dækningsbidraget på 2,25 promille.

Erhvervsforening: Stram op

En undersøgelse, Dansk Industri står bag, viser, at virksomhederne i Næstved Kommune bestemt ikke er tilfredse med kommunens erhvervsklima. 

Dansk Industris tilfredshedsundersøgelse placerer således Næstved Kommune på en 61. plads blandt landets 98 kommuner.

Formanden for Næstved Erhvervsforening, Torben Johansen, peger på, at Næstved Kommune placerer sig længere nede på ranglisten end både Sorø, Slagelse, Holbæk, Guldborgsund og Kalundborg.

Ifølge formanden skyldes det blandt andet, at Næstved og Ringsted Kommune er de to eneste kommuner i Region Sjælland, som pålægger deres virksomheder at betale dækningsbidrag, en form for ekstra skat. Og det er for uambitiøst, mener formanden.

- Jeg tror, at man skal til at tænke Næstved som en erhvervskommune, for det er det, der skal skaffe os smør på brødet. Man skal ikke ukritisk åbne for sluserne, men jeg tror, man skal se på, hvordan man kan konvertere dækningsafgiften til i stedet at gøre en anden form for skatteindtægt i kommunen større. Det vil man gøre, hvis man får erhvervslivet til at blomstre endnu mere, siger Torben Johansen til TV ØST. 

Carsten Rasmussen og Kristian Skov-Andersen i valgdebat
Læs også
Borgmesterkandidater i Næstved: Lukkedage er ikke det største problem
Carsten Rasmussen og Kristian Skov-Andersen i valgdebat
Læs også
Borgmesterkandidater i Næstved: Lukkedage er ikke det største problem

Borgmester: Vi har brug for pengene

Borgmester Carsten Rasmussen er stolt af, at kommunen har oppet sig – men erkender, at en 61. plads langt fra er en prangende placering for regionens største kommune.

- Vi har desværre måtte se lukning af arbejdspladser og nedlæggelse af statslige job ved blandt andet en stor sygehusreform, som både kom til at betyde meget for Næstved, Vordingborg og Stevns, siger Carsten Rasmussen (S) til TV ØST.

Byrådet besluttede for nylig at sænke dækningsagiften fra 3 til 2,25 promille i det nye budgetforlig for 2018. En egentlig afskaffelse af dækningsafgiften er dog ikke lige på trapperne.

- Vi har simpelthen ikke råd til at afskaffe dækningsagiften fra den ene dag til den anden. Vi vil gerne bruge pengene på skoler og bedre pasningstilbud, lyder det fra borgmesteren. 


Nyhedsoverblik