Det er sygeplejersken fra Nykøbing F. Sygehus dømt for

I første halvdel af retsmødet mandag har anklager Karen Vistisen gennemgået skyldskendelsen fra byretten i sygeplejerskesagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De første par timer af ankesagen om den 32-årige drabsdømte sygeplejerske fra Nykøbing F. Sygehus er gået med at gennemgå skyldskendelsen fra byretten.

Her kan du få overblikket over, hvad sygeplejersken blev dømt for i byretten:

Drabet på Arne Herskov

Sygeplejersken er dømt for at have givet 72-årige Arne Herskov morfin og diazepam, også kaldet Stesolid, i blodbanerne. I byretten lagde nævninge og dommere vægt på, at der hverken var ordineret eller givet de to medicintyper til patienten ifølge sygehusets journalsystem.

Retskemisk Institut vurderede, at Arne Herskov havde omkring 50 milligram morfin og seks milligram Stesolid i kroppen på det tidspunkt, hvor han stoppede med at trække vejret. Instituttet regner dermed med, at dødsårsagen var forgiftning, men de anerkender, at der er usikkerheder i beregningerne.

Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Sagen mod drabsdømt sygeplejerske kører igen
Nykøbing Falster Sygehus
Læs også
Sagen mod drabsdømt sygeplejerske kører igen

Forbrydelsen skete i perioden 4. marts 2012 mellem klokken 09.00 og klokken 21.30.

Drabet på Annalise Poulsen

Kvinden er også dømt for at have slået 86-årige Annalise Poulsen ihjel. Hun døde den 28. februar 2015, mens sygeplejersken havde vagt.

De kemiske tilbageregninger viser, at Annalise Poulsen havde omkring 45 milligram morfin og 12 milligram Stesolid i kroppen, da hun afgik ved døden.

Drabet på Viggo Holm Petersen

Også den 28. februar mistede 66-årige Viggo Holm Petersen livet, mens han var indlagt på Nykøbing F. Sygehus. Også han havde stor mængder morfin og Stesolid i blodbanerne.

Helt præcist blev der ved Retskemisk Instituts tilbageregninger fundet 40 milligram morfin og syv milligram Stesolid i kroppen på den 66-årige mand. 

Læs også
Kendt ekspert skal så tvivl om beviser i sygeplejerskesagen
Læs også
Kendt ekspert skal så tvivl om beviser i sygeplejerskesagen

Ifølge undersøgelserne døde han af morfinforgiftning, og det fremgår af hans journal, at han ikke var ordineret morfin. Ifølge hans samlever havde han heller ikke taget morfin i ugerne op til sin indlæggelse.

Viggo Holm Petersen havde cancer og en svært forkalket kranspulsåre, men Retskemisk Institut skønner alligevel, at han døde af forgiftning.

Drabsforsøget på Maggi Margrethe Rasmussen

1. marts 2015 klokken 05.30 stoppede den dengang 73-årige Maggi Margrete Rasmussen med at trække vejret. En blodprøve konstaterede senere, at hun havde morfin, Stesolid og Cordarone i kroppen. Det sidste er medicin mod hjerteforstyrrelser.

Ifølge Retskemisk Institut havde Maggi Margrethe Rasmussen en alvorlig forgiftning af morfin i blodet. Sygeplejersken har erkendt, at hun har givet patienten 2,5 milligram morfin. 

Patienten overlevede den store mængde morfin i blodet, da personalet på sygehuset nåede at give kvinden en modgift.

Tyveri af medicin

Den 32-årige sygeplejerske blev også dømt for at have stjålet medicin fra sin arbejdsplads på sygehuset. Der blev fundet en masse blisterpakninger, der havde indeholdt Oxapax (anvendes som beroligende middel ved angst og uro samt til behandling af alkoholabstinenser, red.) og Zopiclone (sovemiddel, red.), i den dømtes bil og lejlighed.

Sygeplejersken har selv forklaret, at hun havde fået medicinen ordineret af en læge, som hun dog ikke vil opgive navnet på.

Gav sin datter stærk sovemedicin

Det blev ved hårprøver konstateret, at sygeplejerskens dengang 7-årige datter havde fået sovemidlet Zopiclone, der ikke må gives til børn. Da moren var i besiddelse af medicinen, fandt retten det sandsynligt, at det var hende, der havde givet datteren sovepillerne.

Læs også
Anklager i sygeplejerskesagen: Det er en meget alvorlig sag
Læs også
Anklager i sygeplejerskesagen: Det er en meget alvorlig sag

Alt i alt blev sygeplejersken dømt skyldig i manddrab, forsøg på manddrab, tyveri, for at have givet sin datter sovemedicin og for at have overtrådt loven om euforiserende stoffer.

Hun blev idømt fængsel i livstid og fik frakendt sin ret til at arbejde som sygeplejerske. Samtidig blev hun dømt til at betale 442.000 kroner i erstatning til Viggo Holm Petersens samlever og 25.000 kroner i erstatning til Maggi Margrethe Rasmussen.

Da dommen faldt, ankede sygeplejersken med det samme med påstand om frifindelse. 


Nyhedsoverblik