Det er lettere at få førtidspension i Guldborgsund end i Vordingborg - men tallene snyder

Vordingborg tildeler relativt få førtidspensioner, mens Guldborgsund topper listen her i regionen og ligger nummer tre i hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sagsbehandlerne i Guldborgsund Kommune har sidste år været flittige til at tilkende borgere førtidspension.

For hver 10.000 borgere i den arbejdsdygtige alder i kommunen har 55,8 sidste år fået tilkendt førtidspension. Det betyder, at kommunen ligger i top 5 over de kommuner her i landet, der tilkender flest førtidspensioner.

Triller man et smut over Farøbroerne, ser det helt anderledes ud: I Vordingborg er det kun 23,4 ud af 10.000 borgere, der får tilkendt førtidspension. Det viser tal ifølge Ugebrevet A4

quote Vi læser tallene sådan, at der er kommet flere igennem systemet, så det er altså ikke et udtryk for en praksisændring her hos os.

Anders J. Andersen (S), formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Vordingborg

Men tallene er ikke retvisende, lyder det fra Guldborgsund Kommune, som i slutningen af 2016 måtte udsætte en del afklarende møder - og derfor afgørelser i sager om førtidspension - til i 2017. I absolutte tal tilkendte Guldborgsund sidste år 210 borgere førtidspension, men regner man det årlige gennemsnit siden reformen i 2013 ud, bliver det til 131 tilkendelser om året. 

Vi ser først resultatet af reformen nu

Tallene siger ikke noget om, at det er lettere at få tildelt førtidspension i én kommune fremfor en anden. Men tidligere sager har antydet, at Vordingborg Kommune stiller meget store krav. 

I august fortalte TV ØST om Sannie Nielsen fra Præstø, der ikke kunne få førtidspension trods voldsomme følger af sclerose. Vordingborg Kommune havde ellers selv indstillet Sannie Nielsen til førtidspension, fordi en arbejdsprøvning havde vist, at hun ikke kunne arbejde mere end halvanden time om ugen. 

Sannie Nielsen endte dengang på kontanthjælp, men er siden blevet tilkendt førtidspension. 

Anders J. Andersen (S) er formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Vordingborg og forklarer, at Vordingborg Kommune trods relativt færre tilkendelser efterhånden nærmer sig landsgennemsnittet på 26,9 personer per 10.000 indbyggere.

Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension
Sannie Nielsen
Læs også
Sannie Nielsen har sklerose: Kan ikke få tilkendt førtidspension

- Flere borgere er jo nu kommet igennem de forskellige afprøvninger som eksempelvis ressourceforløb, så vi har stået ved en skillevej, hvor vi har skullet beslutte, hvem der skulle have førtidspension, og hvem der ikke skulle, siger Anders J. Andersen.

- Vi læser tallene sådan, at der er kommet flere igennem systemet, så det er altså ikke et udtryk for en praksisændring her hos os. 

Loven præciseres

I 2013 blev førtidspensionen reformeret, men forligskredsen er ikke tilfreds med måden, kommunerne forvalter loven på. Derfor var et lovforslag om en præcisering af loven til 1. behandling i sidste uge. Med præciseringen ønsker politikerne at lade flere borgere få tilkendt førtidspension uden først at have været igennem et ressourceforløb. Der er umiddelbart flertal for forslaget, som kan træde i kraft 1. juni i år, hvis det bliver vedtaget.

I Vordingborg kan det godt betyde, at flere fremover får førtidspension.

- Man kunne godt forestille sig flere tilkendelser efter præciseringen. På den ene side ændrer man jo ikke kriterierne, men hvis det tydeligt er uden gevinst at køre folk igennem afprøvningen, så vil jeg sige: Det gør vi allerede i dag med de borgere, hvor det er helt tydeligt. Men Ankestyrelsen stiller jo i dag ret store krav til dokumentation for, om den pågældende skal have førtidspension. Så det afhænger jo også af, at Ankestyrelsen ændrer sin praksis, siger Anders J. Andersen.

Thorkild Olesen
Læs også
Handicaporganisationer: Nye regler om førtidspension er et skridt i den rigtige retning
Thorkild Olesen
Læs også
Handicaporganisationer: Nye regler om førtidspension er et skridt i den rigtige retning

Førtidspension er en langvarig ydelse

For udvalgsformanden fra Vordingborg er det en vigtig pointe, at der skal være balance i tilkendelsen af førtidspension. Det koster mange penge at sætte borgere på førtidspension, så der skal, som loven også foreskriver det, være begrundet dokumentation for, at en borger ikke kan være på arbejdsmarkedet.

På en udvalgsudflugt torsdag mødte Anders J. Andersen en ung mand, der arbejdede 37 timer om ugen hos en mekaniker og er ved at søge læreplads. 

- Han har haft psykiske problemer, og for nogle år siden ville man have sagt, at han ikke havde en chance på arbejdsmarkedet. Jeg synes selvfølgelig, at de helt åbenlyse tilfælde, dem skal man ikke slæbe igennem systemet, men vi kan ikke altid vide det på forhånd. Vi kan netop se, at hvis vi gør en indsats, så lykkes det nogle gange. Det er ikke så enkelt, det er det altså ikke, siger Anders J. Andersen og understreger, at eksemplet slet ikke er enestående.

Virkeligheden kontra Christiansborg

Det har tidligere været fremme, at der i 2016 var 24.200 færre førtidspensionister, end man havde forventet, da man lavede en reform af førtidspensionen. Troels Lund Poulsen erkender overfor Ugebrevet A4, at det i nogle tilfælde er for vanskeligt at få tilkendt en førtidspension, og at borgere er sendt i ressourceforløb, der ikke altid har været nødvendige. 

Førtidspension
Læs også
Kommuner får økonomisk bonus for at fastholde syge på kontanthjælp
Førtidspension
Læs også
Kommuner får økonomisk bonus for at fastholde syge på kontanthjælp

I Vordingborg er udvalgsformanden enig i, at ikke alle skal igennem et ressourceforløb. Men det må heller ikke blive en sovepude.

- Det her siger også noget om, hvilken holdning man har til andre mennesker. Vi har allesammen en forpligtelse til at udnytte vores potentiale. Vi har haft en holdning om, at dem der var lidt med, de skulle bare have en pension. Den balance er ikke nem. Vi møder jo de her mennesker og dem, der arbejder med dem. Det er lidt noget andet end for politikerne på Christiansborg, hvor man har en teoretisk tilgang til det, siger Anders J. Andersen. 


Nyhedsoverblik