Der er udsigt til flere pakker under træet i år

Danskerne har flere penge og køber flere julegaver. Men der er ikke tale om en forbrugsfest, vurderer økonom.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om det hedder sig, at julen koster mange penge, så er der alligevel lagt i kakkelovnen til endnu flere julegaver i år.

For danskernes privatforbrug er for tredje år i træk steget, fortæller privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank.

- Det er gået lidt op og ned i år, men der er udsigt til fremgang i forbruget på omkring halvanden procent sammenlignet med julen sidste år, siger hun.

- Vi har flere penge end sidste år, fordi lønningerne er højere, mens priserne samlet set ikke er faldet. Så den løn, man får, kan man købe flere ting for.

Flæskesteg er ikke dyr

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen brugte den enkelte dansker 1.090 kroner ekstra på julen sidste år sammenlignet med de resterende måneder. I år vurderer hun, at det beløb vil stige til 1.110 kroner.

- Stigningen syner måske ikke af meget, og det er fordi, at man jo alligevel skal købe ind til mad. Selv hvis det ikke var jul. Og både flæskesteg og risengrød er jo ikke dyr mad i vore dage.

- På samme måde, er der næppe mange, der køber et nyt halstørklæde til sig selv i december. Man køber i stedet et til sin onkel, og får selv et af ham, siger hun.

Den forklaring er Steen Bocian, der er cheføkonom for Dansk Erhverv, enig i. Han peger samtidig på, at noget af julesalget er flyttet til november på grund af Black Friday, som får julesalget i december til at syne mindre.

Dankort brugt flittigt

Og nye tal fra Foreningen for Dansk Internethandel viser da også, at dankortet blev brugt flittigt på Black Friday i år. Forbruget på dankortet alene rundede i alt to milliarder kroner.

Men selv om danskerne har flere penge mellem hænderne og gerne bruger dem, så mener Steen Bocian ikke, at der er tale om en forbrugsfest.

- Vi har en økonomi som er i bedring, men som ikke sprudler på alle parametre. Danskerne er stadig forsigtige med deres privatøkonomi efter krisen og vil gerne spare op, siger han.


Nyhedsoverblik